"Gps skulle spara lidande"

Demenssjuka människor bör förses med gps-sändare. Det anser polisinsatschef Daniel Larsson vid Uppsalapolisen som ofta leder sökningsarbetet efter försvunna personer.

Uppsala2011-09-22 09:08

- Det skulle spara enorma resurser och lidande, säger han.

147 personer har hittills anmälts försvunna till Uppsalapolisen i år. De allra flesta av dessa har återfunnits inom loppet av några timmar. Men oavsett längden på sökandet är det alltid kostsamt.
- Vi är ute flera gånger i veckan och det går alltid åt stora resurser. Är det någon som har anmälts försvunnen i en viss stadsdel skickar vi kanske ut fyra polisbilar, men handlar det om större sökningsområden kan det röra sig om ett trettiotal poliser, ett femtiotal militärer och helikopter, säger polisinsatschef Daniel Larsson.

Ofta är det samma personer som går bort sig och då rör det sig vanligen om demenssjuka människor. Därför tycker Daniel Larsson att de personerna borde förses med gps-sändare.
- Vi ska självklart ta ansvaret för att hitta de här människorna, men vi behöver verktyg som gör att det blir resurseffektivt och som gör att vi kan bespara anhöriga en massa oro, säger han.

Vid Rikspolisstyrelsen pågår i dag ingen diskussion kring att införa gps-sändare. Daniel Larsson är väl medveten om att sändarna i de allra flestas ögon innebär en integritetskränkning.
- Jag tycker att allmännyttan och nyttan för den enskilde och den anhörige väger upp mot integritetsproblematiken. Sedan så skulle sändarna naturligtvis inte innebära att vi alltid skulle kunna se var personen i fråga håller hus, utan med hjälp av olika parametrar skulle detta vara något att aktivera endast vid behov, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om