Gottsundaskolan förlorar elever till Kunskapsskolan

Villabarnen lämnar Gottsundaskolan till förmån för den nystartade friskolan Kunskapsskolan. Tre fjärdedelar av de cirka 30 som bytt bor i hus i Sunnersta. Kvar i Gottsundaskolan blir en större andel barn med utländsk bakgrund.

Teddy Söderberg är rektor på Kunskapsskolan.

Teddy Söderberg är rektor på Kunskapsskolan.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2007-11-20 00:01
I augusti slog Kunskapsskolan upp dörrarna i gamla Magistern på Dag Hammarskjölds väg i Uppsala. Över 500 elever från hela Uppsala hade sökt till skolan, 320 fick plats.
Eleverna som sökte sig till Kunskapsskolan har föräldrar med högre utbildning än Uppsalaeleverna i genomsnitt och färre av dem har utländsk bakgrund än genomsnittet.
Den skola som tappat flest elever till Kunskapskolan, nästan 30 stycken, är Gottsundaskolan. En närmare titt visar att tre fjärdedelar av dem är högstadielever från Sunnersta.
En annan stor grupp av Kunskapsskolans elever, nästan 40 stycken, är villaboende sexor som efter femman i Sunnerstaskolan valt Kunskapsskolan. Tidigare år har dessa gått till högstadierna i Gottsundaskolan och Valsätraskolan, men också till bland annat friskolan Katarinaskolan.

På sitt rum i Gottsundaskolan bläddrar rektor Lennart Gustavsson i en pärm med synpunkter från elever och föräldrar som lämnat skolan. Nästan ingen har någon kritik mot skolan, den får tvärtom beröm.
- Min slutsats är att det är ett kompisval. Om en elev i en kamratgrupp bestämmer sig för att byta följer fler efter. Men vi har fortfarande kvar ett 30-tal barn med Sunnerstaadress i årskurs sex, säger han.
Lennart Gustavsson konstaterar att Kunskapsskolan har lyckats marknadsföra sig bättre mot elever på internet, medan Gottsundaskolan inte hängt med i den nya kampen om barnen.

Gottsundaskolan arbetar sedan flera år tillbaka medvetet med mångfald. Stor vikt läggs vid att blanda eleverna så att barn med svensk och utländsk bakgrund och som bor i höghus och villor går i samma klass.
- Hos oss finns de som har hur mycket pengar som helst och de som inte har råd med något. Det är så Sverige egentligen ser ut, säger Lennart Gustavsson som är orolig för att segregationen ökar när villabarnen nu blir färre och andelen barn med ett annat modersmål än svenska blir fler.
- Det blir ingen sund blandning. Varken här eller på Kunskapsskolan, säger han och tillägger att Kunskapsskolans arbetssätt, som bygger på att eleven tar ett stort eget ansvar för sina studier, inte passar alla.
- Det fungerar för dem med stor egen drivkraft och stöd hemifrån, men många behöver mer struktur.

Några kilometer norrut, i rektorsrummet på Kunskapsskolan, går rektor Teddy Söderberg i god för att hans elever får den hjälp de behöver och mer därtill.
- Det handlar inte om i fall det passar alla elever att ta eget ansvar, utan om hur bra vi är på att hjälpa eleverna att utveckla den förmågan. Skillnaden är stor mellan hur uppstyrd en sexas vardag är jämfört med en nias, säger han.
Kunskapsskolan har inga traditionella lärarledda lektioner. I stället har alla elever olika scheman beroende på hur mycket tid de behöver lägga på olika ämnen. De som vill kan bland annat gå på föreläsningar och diskussionsseminarier och så erbjuds så kallade workshops där lärare finns till hands för att förklara.

Resten av tiden pluggar eleverna själva och en gång i veckan har varje elev ett kvartssamtal med sin handledare för att följa upp hur det går.
- Vi tror inte att 27 elever ska lära sig exakt samma sak på samma tid och samma nivå, utan vill erbjuda en personligt utformad utbildning, säger Teddy Söderberg.
Att Kunskapsskolan har avsevärt färre lärare jämfört med de flesta andra skolor i Uppsala (se faktaruta) gör inte att eleverna har mindre tid med lärarna, säger Teddy Söderberg.
- Det viktigaste är inte hur många lärare man har utan hur mycket lärartid eleverna får.
- Våra lärare har fullkontakt med eleverna nästan hela tiden eftersom de inte lägger lika mycket tid på att förbereda undervisningen. Mycket av vårt undervisningsmaterial finns redan färdigt på en internetportal som alla Kunskapsskolor i landet delar på.
Fakta Kunskapsskolan

Kunskapsskolan i Uppsala är en av 18 Kunskapsskolor i landet. Det är en allmän friskola som följer den nationella läroplanen. Skolan profilerar sig genom att låta eleverna ta ett större ansvar för sina studier och arbeta i sin egen takt.

Kunskapsskolan, läsåret 07/08
Elever med högskoleutbildade föräldrar: 57 %
Elever med utländsk bakgrund (som invandrat för 3-6 år sedan): 1%
Genomsnittligt meritvärde: 225,4 *
Gymnasiebehöriga elever: 95,2 % *
Antal lärare/100 elever: 5,2
Andel lärare med pedagogisk högskoleexamen: 59 % (alla har dock lärarutbildning och ingen har mer än 15 poäng kvar till examen)

*Gäller Kunskapsskolan i hela Sverige, inga siffror finns än för Uppsala.


Uppsalas kommunala grundskolor, läsåret 07/08
Elever med högskoleutbildade föräldrar: 49 %
Elever med utländsk bakgrund (som invandrat för 3-6 år sedan): 2%
Genomsnittligt meritvärde: 207,3 **
Gymnasiebehöriga elever: 90,8 % **
Antal lärare/100 elever: 8,1 ***
Andel lärare med pedagogisk högskoleexamen: 83% ***

** läsåret 05/06
*** läsåret 06/07
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om