Gottsundaprojekt imponerade på EU-ministern

På nio månader har projektet Gottsunda Factory lyckats över förväntan. Mer än 60 har fått jobb och nio nya företag ligger i startgroparna. I går fick deltagarna besök av EU-minister Cecilia Malmström, som var imponerad av resultaten.

Cecilia Malmström fick inspiration av Gottsunda Factory och dess initiativtagare Aram Afsahi och Urban Laurin.

Cecilia Malmström fick inspiration av Gottsunda Factory och dess initiativtagare Aram Afsahi och Urban Laurin.

Foto: Hans E Ericsson

Uppsala2009-05-05 17:38
- Mycket spännande. Det är viktigt att komma ut och se hur våra EU-projekt fungerar. Annars blir det lätt bara statistik i en rapport, säger hon.

Cecilia Malmström (FP) var i Uppsala främst för att presentera regeringens prioriteringar inför det svenska EU-ordförandeskapet i höst. Där står de stora frågorna i fokus, som ett nytt internationellt miljöavtal som ska ersätta Kyotoavtalet, den ekonomiska krisen och dess effekter, och ett fördjupat Östersjösamarbete. Projekt som Gottsunda Factory är för litet i de sammanhanget, men betydelsefullt på andra plan.
- Sådana här goda exempel är viktiga att ha med sig i det dagliga arbetet i Bryssel när vi ska diskutera hur vi ska använda EU:s pengar. Det ger styrka i argumentationen. Det finns stor kompetens i projektet och behoven är likartade i en rad EU-länder, säger hon.

Gottsunda Factory har fått 17 miljoner kronor från EU för att stärka kompetensen hos personer i Gottsunda som har svårt att komma ut på arbetsmarknaden, och för att öka nyföretagandet. Projektet startade den första augusti förra året och ska avslutas den sista september 2010. Det är ett samarbete mellan Företagarna i Uppsala, Almi, kommunen, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Uppsala föreningsråd och det lokalval föreningslivet i Gottsunda.
- Idén är att skapa en modell för stadsdelsutveckling, göra Gottsunda till ett tillväxtområde genom ett partnerskap mellan det privata och offentliga. Målet är att nå 300 deltagare. Av dem ska 70 procent försörja sig själva när projektet är slut. 15 nya företag och tre föreningar ska starta. Målet är att projektet ska bli permanent och användas inom hela EU, säger Aram Afsahi som är projektledare.

Han utgår från att varje människa har ett kapital som går att utveckla. Det förädlas i Gottsunda Factorys idésmedjor. När det är färdigt får den arbetslöse hjälp genom projektets nätverk. Den som bedöms ha en god idé kan få mikrokrediter via Almi. En oväntad företagargrupp som Gottsunda Factory upptäckt är de invandrade bönderna.
- Människor som varit jordbrukare i hela sitt liv köper i dag importerade grönsaker som de lika bra kan odla själva. Vissa gör det redan på stora kolonilotter. Nu går flera i lära hos lantbrukare i Uppland. På sikt ska de kunna arrendera jord och odla ekologiska grönsaker som det är brist på. Det kan leverera till affärer, skolor och landsting, säger Aram Afsahi.

Andra förbereder sig för den ombyggnad av Gottsunda centrum som ska starta.
- De direktimporterar kläder från olika länder och planerar att starta butiker i centrumet. De har nätverken klara. Det är bara att starta.
Nio företag är i gång. Ett drivs av Martina Henriksson.
- Jag ska starta eget inom översättning och har fått mycket hjälp med nätverk och rådgivning. Jag har också kommit i kontakt med andra och det har varit viktigt. Det hade varit tungt att starta företaget helt själv, säger hon.

Ett problem för Gottsunda Factory är EU-byråkratin. Att sköta den ekonomiska redovisningen tar både tid och resurser i anspråk. Cecilia Malmström lovade dock att EU kommer att bättra sig.
- Man är medveten om att reglerna är omständiga och man jobbar på att förenkla dem både för små och stora företag och för dem som får hjälp via EU:s strukturfonder.
När blir det några resultat?
- Tyvärr går det långsamt. Målet är att regelverket ska ha förenklats med 25 procent till år 2012, säger Cecilia Malmström.
FAKTA
Så har det gått för Gottsunda Factory

Totalt antal deltagare i dag: 217 personer
I arbete: 64
Studerar: 14
Startar eget: 9
I praktik: 48
I jobbsökarprogram: 165
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om