Gottsundanätverket – mer knark än våld

Gottsundanätverket tjänade miljoner på andras missbruk. Men till skillnad från en del andra kriminella gäng verkar våld inte ha varit något dominerande inslag.

En utpekad toppfigur i Gottsundanätverket, en 39-årig man, är fortfarande på fri fot. Mannen tros ha spridit Anom-telefoner till mängder av kriminella.

En utpekad toppfigur i Gottsundanätverket, en 39-årig man, är fortfarande på fri fot. Mannen tros ha spridit Anom-telefoner till mängder av kriminella.

Foto: Polisen

Uppsala2023-01-26 17:03
undefined
Flera personer har dömts för att ha förpackat och postat knark åt Gottsundanätverket. Den här synen mötte polisen hos en av packarna.

Sökes: "En driven och noggrann packare". Så löd en jobbannons som lades ut på en drogsajt 2021. Genom annonsen ville Gottsundanätverket "anställa" personer som var villiga att paketera och skicka postpaket med narkotika till köpare runt om i Sverige.     

Till stora delar verkar Gottsundanätverkets narkotikahandel haft ungefär samma uppbyggnad som säljorganisationen inom vilket företag som helst.

undefined
Kunderna erbjöds introduktionspris i den här annonsen för hasch som personer i Gottsundanätverket lade upp på en drogsajt.

Den utlovade lönen för knarkpackarna var 35 000 kronor i månaden och körkort ett krav. Det förekom till och med "utvecklingssamtal" där uppdragsgivarna i ligan hörde med packarna hur de trivdes med sina sysslor. 

undefined
"Vi gör det svåra enkelt", står det på den här knarkannonsen som nätverket lade ut på en drogsajt.

Polisen beräknar att ligan hanterat ungefär ett ton narkotika av olika preparat, bland annat cannabis, amfetamin, kristall och kokain. Av de domar som tidigare avkunnats mot olika individer i nätverket framgår att delar av narkotikan sålts i stora partier till grossister. Andra partier har saluförts på nätet direkt till användarna och distribuerats med posten i mindre doser. 

undefined
En 23-årig kvinna fick sex års fängelse för att ha packat knark åt Gottsundanätverket. Hon ansågs av ligaledare som långsam men skyllde på sina långa naglar.

Näthandeln var mycket säljinriktad och sköttes till stor del av en 25-åring från Gottsunda som nu avtjänar nära 14 år i fängelse. "Skriv stort överallt att vi är billigast på nätet. Då borde det flyga in ordrar". Så löd en instruktion som 25-åringen gav en hantlangare som fixade nätannonser för knarket.

Gottsundanätverket garanterade att deras drogbutik på nätet var att lita på. "Du som kund kommer att bli 100 procent nöjd av att handla hos oss. Vi kommer att hålla hög fokus på våra kunder", fick köparna veta.

undefined
En av Gottsundanätverkets packare skickar en bild till en av ledarna för att bekräfta att han mottagit ett parti ecstasy.

Under knappt ett år fick ligan in 9,6 miljoner kronor från nätförsäljningen, enbart i den grenen av härvan. Efter avdrag för inköpskostnader för narkotikan har vinsten beräknats till 6,3 miljoner. Sammantaget tros packarna ha sänt iväg cirka 10 000 postpaket till runt 7 000 köpare.

Personerna i ligan hade olika roller inom narkotikahanteringen, från organisatörer och finansiärer till transportörer, säljledare och packare.

undefined
Den 55-årige man från Uppsala som syns i mitten på bilden vid en knarkleverans dömdes under torsdagen till 6,5 års fängelse.

Även individer som arbetat på en låg nivå i nätverket har i flera fall dömts till långa straff. Det gäller exempelvis en 23-årig kvinna som i november dömdes till sex års fängelse för att ha jobbat som packare åt ligan.

undefined
Ett parti på 60 kilo amfetamin värt 12 miljoner kronor som Gottsundanätverket blev av med vid ett tullbeslag.

Ytterligare en rad personer har i andra rättegångar fått kännbara påföljder, som bland annat två holländska lastbilschaufförer. I höstas fick chaufförerna tio års fängelse vardera för att i maskopi med nätverket ha smugglat 209 kilo amfetamin till Sverige. Att straffen blivit så långa trots att de här personerna endast haft perifera roller i grupperingen hänger samman med att de hanterat så stora mängder narkotika.  

Många av de kriminella gäng som avslöjats genom Encrochat och andra krypterade appar har sysslat med mord och skjutvapen. Men utifrån polisutredningarna förefaller det som om Gottsundanätverket inte haft en lika våldsam inriktning. Ett undantag gäller att några i ligan dömts för att ha hanterat handgranater i Björklinge och Stenhagen.

undefined
Gottsundanätverket har inte utmärkt sig för våld och vapen. Ett undantag gäller hanteringen av handgranater.

I och med torsdagens dom i Uppsala tingsrätt har flera ledande personer i nätverket blivit fällda. Men det finns ett undantag. En av personerna i den absoluta toppen av pyramiden har polisen inte lyckats få fast. Det handlar om en 39-årig man som tros ha organiserat inköp av mycket stora mängder narkotika. 39-åringen, som tidigare avtjänat straff för grovt narkotikabrott, är fortfarande på fri fot och är häktad i sin utevaro. 

undefined
En utpekad toppfigur i Gottsundanätverket, en 39-årig man, är fortfarande på fri fot. Mannen tros ha spridit Anom-telefoner till mängder av kriminella.
Gottsundanätverket

Bevisningen mot personerna i Gottsundanätverket bygger till stor del på krypterade chattar från Encrochat, Sky ECC och Anom. De som skickat krypterade chattmeddelanden via telefoner gällande narkotikaaffärerna har använt pseudonymer. 

De åtalade i Gottsundanätverket har genomgående hävdat att de är oskyldigt utpekade och att det varit andra personer som dolt sig bakom de olika pseudonymerna. I de flesta fall har dock domstolarna gått på åklagarnas linje och fällt de åtalade personerna.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!