Gottsundaelever lär av brandmän
Det är förmiddagsrast på Musiklådans skolgård i Gottsunda. Eleverna spejar förväntansfullt bort mot vägen. Snart ska utryckningsfordonen komma på besök. Målet är att tidigt skapa bra relationer mellan barnen och polis, brandkår och ambulans.
Brandmannen Sture Ahlström berättar om vad rökdykaren gör.
Foto: Jörgen Hagelqvist
- Jag vill rädda folk om nåt händer, förklarar han.
Gottsunda har varit lite oroligt den senaste tiden. En lördagskväll sattes en svart bil i brand precis nedanför Kevin Amins balkong. Han satt vid datorn när han kände brandröken.
När polisbilen äntligen rullar in på skolgården blir det kapplöpning dit. Några elever är lite väl närgångna.
- Ni får inte röra den här, säger polisen Stefan Siesing barskt med handen på pistolhölstret.
På grusplanen har en gul ambulans fattat posto och två brandbilar har parkerat på andra sidan skolhuset. Vi hakar på årskurserna två och tre som börjar vid ambulansen. I förarhytten är det trängsel. Kevin Amin har tagit ett fast grepp om ratten och hittat tutan.
- Var försiktig med ambulansen, säger föraren Bosse Jonsson, till synes mer road än oroad.
Där bak är det också knökfullt. Morad Abdelaziz blir fastspänd på båren av sina kamrater. Bosse Jonsson sätter på sirenen så att barnen utanför ambulansen håller för öronen. I dag är han utan parhäst så det är ingen risk att han helt plötsligt ska behöva rycka ut. Det är tur, för eleverna har många frågor och sträcker ivrigt raklånga armar upp mot den blå himlen. Vad gör man om det hänt nåt? Hur gammal är du? Hur kommer ni fram till ett ställe så fort? Hur blev du ambulansförare?
Även poliserna får svara på tusen frågor: om de skjutit någon, hur länge polishundar utbildas, om det är mycket brott i Gottsunda och varför de har så många fickor. Noga går de igenom sin utrustning, allt från pepparsprej och handfängsel till skyddshandskar och spypåsar.
- Batong använder vi sällan för den gör så ont. Pepparsprejen svider bara i tio minuter, den behöver vi ibland för att kunna ta hand om personer som är dumma mot oss, säger Stefan Siesing.
Det mesta polisen gör handlar om att hjälpa folk förklarar han, till exempel när någon har gått vilse eller om en inbrottstjuv behöver tas fast.
Vid brandbilen får vi veta att vattentanken rymmer 3 000 liter, hur man ska bära sig åt om det börjar brinna och att det är röken som dödar. Brandman Örjan Jansson tar på sig full rökdykarutrustning.
Efteråt berättar några flickor vad de lärt sig i dag.
- Att en brandbil har så mycket vatten, säger Klara Svensson.
- Jag fick lära mig att polisen har pepparsprej, säger Moa Sandell.
- Att det kan hända att polisen skjuter men då bara på benen lite löst och försiktigt, säger Anna Aradon.
Hela året har Musiklådan temat "må bra". Just nu arbetar de med temaordet hänsyn. Eftersom det varit stenkastning mot polisen i Gottsunda vill personalen visa eleverna att polis, ambulans och brandkår finns till för att hjälpa.
- Hänsyn handlar också om att inte hindra dem i deras arbete, säger tvåans klasslärare Hanna Fornhem.
Dessutom vill de mota olle i grind och skapa bra relationer med framför allt polisen.
- En del elever börjar högstadiet snart och kommer att vistas mer i Gottsunda centrum. Vi vill att de ska se att poliser är välvilligt inställda även om de är tvungna att se arga ut ibland när de arbetar, säger Hanna Fornhem.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!