Gottsundaborna vill hellre se framåt
Det blir inget rättsligt efterspel efter höstens oroligheter i Gottsunda. Enligt många Gottsundabor kan beslutet vara bra för stadsdelens framtid.
Både polisen och ungdomarna kan nu gå vidare. Så hoppas Gottsundabon Hanna Klockars att reaktionerna på de nedlagda utredningarna ska bli.
Foto: Pelle Johansson
- Jag kommer ihåg att jag vände mig om och packade upp ett par kartonger. När jag tittade ut genom sovrumsfönstret igen var brandbilden där, en bil på parkeringen precis nedanför stod i full brand. Jag undrade så klart vart sjutton det var jag hade flyttat, berättar hon.
155 dagar har gått sedan dess. Förra veckan beslutade kammaråklagare Pernilla Nilsson att inte väcka åtal mot de tretton ungdomar som misstänkts för våldsamt upplopp. Även utredningarna om polisens påstådda övervåld har lagts ned. "Ingen vann", som Roger Hellström på Uppsalapolisen uttrycker det. Några av ungdomarna kommer däremot att åtalas för bland annat hot mot tjänsteman och våldsamt motstånd.
- Att åklagaren inte väckte åtal om våldsamt upplopp var nog ganska bra ändå. Jag är kanske lite naiv av mig och tycker synd om ungdomarna, men man kanske kan se det som början på något nytt här i området, säger Nina Pasanen.
Och hon är inte ensam om den åsikten. Inne på KFUM:s ungdomsgård följer femtonårige Ali Hassan storögt fotbollsmatchen som pågår på tv-skärmen framför honom.
- Eftersom utredningen om polisernas övervåld lades ner hade ett åtal mot ungdomarna säkert skapat en enormt stor ilska och hat mot polisen. Risken att det hade blivit nya upplopp i sommar hade varit mycket större. Nu är jag inte orolig för det, säger han.
David Wadström, som några minuter senare köper två gröna chilifrukter från grönsakshandlaren på gatan mitt emot, är inne på samma spår.
- Sanningen om vad som egentligen hände under den där kaotiska helgen är en gråzon. Polisen har sin version, ungdomarna har sin. Att det inte fanns tillräckliga bevis för någon av dem gör att händelserna kommer att blåsa över och så småningom glömmas bort. Samtidigt, menar han, är det kanske svårt för polisen att bygga upp en bra relation med ungdomarna när sanningen inte är fastlagd, åtminstone ur ett rättsligt perspektiv.
David Wadström stoppar ner fryspåsen med chilifrukterna i en större plastpåse, tar av sig mössan och drar lite i de långa hårtestarna som faller ner på ryggen.
- Det är tråkigt att polisen inte fått fatt på dem som bränner bilar. Det gör nog att många som bor i området fortfarande känner sig otrygga. Jag tror absolut att vi kommer att se fler upplopp här i Gottsunda och andra utsatta stadsdelar framöver. Risken finns så länge utanförskapet är så stort som det är i dag. Det har inget med de nedlagda utredningarna att göra.
Vi lämnar värmen i grönsakshandeln och ger oss in i bostadsområdet. Nysnön har blandats upp med gammalt grus och bildar en gråaktig, seg massa som klibbar fast under skosulorna. De flesta som rör sig i området skyndar till något. In i bilen. Upp i trappuppgången. Fort ska det gå. Ingen vill vara ute. Det enda som livar upp den annars så mörka och tysta omgivningen är ett par röda och gröna ljusslingor utanför kvarterskiosken. Kvällstidningarnas löpsedlar lyser knallgula mot den mörka himlen. Nu var det länge sedan de handlade om Gottsunda.
Framme vid Gottsunda centrum är Hanna Klockars precis på väg in i affären för att handla. Hon har funderat en hel del på situationen i området, och vad de nedlagda utredningarna kan tänkas få för följder.
- Det är lite både och. Att utredningen lades ner kan ju betyda att många unga känner att man kan göra lite som man vill, det får ändå inga konsekvenser, åtminstone inte rättsliga. Ungdomarna kan också tolka det som ytterligare ett bevis på att ingen orkar bry sig och reda ut vad som egentligen hände här ute.
Men liksom de andra UNT talat med, hoppas hon att den nedlagda utredningen ger alla inblandade en chans att börja om på nytt.
Glömma och förlåta.
Ingen vann.
Ingen förlorade.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!