Gottsunda lugnt igen

Lugnet är tillbaka på gatorna i Gottsunda. Tre månader har gått sedan upploppen mellan ungdomar och polis. Områdets rykte har fått sig en törn, men enligt de Gottsundabor UNT talat med förde turbulensen också någonting gott med sig.

Foto: Robert Henriksson

Uppsala2009-11-25 08:01
Det är knäpptyst i Gottsunda kyrka. Av andakten som ägt rum tidigare på eftermiddagen syns bara ett litet rött rosblad som letat sig in mellan en av bänkraderna. Lukten från de utblåsta stearinljusen har precis lämnat altargången, som i stället fylls av det klapprande ljudet från chefsdiakonen Birgitta Frisks svarta skor. Nu är allt som det brukar vara i Gottsunda, menar hon. Lugnt och trevligt. Samtidigt har ingen gått oberörd genom höstens stridigheter som satt Gottsunda på kartan tillsammans med andra ökända stadsdelar som Rosengård, Rinkeby och Biskopsgården.
- Stämningen är lika god som alltid, det är som om upploppen aldrig ägt rum. Men visst ser vi konsekvenser av det som hände. En del är oroliga för vart Gottsunda är på väg och hur de ska skydda sina barn mot framtida konflikter. Andra är ledsna och irriterade över hur stadsdelen målats upp i media, säger Birgitta Frisk.

Under de mest intensiva veckorna i september satt hon tillsammans med kyrkoherden Göran Bohman i flera möten med hyresvärdar, politiker och representanter från skolan och olika föreningar. Göran Bohman tror att upploppen gav dem alla en ökad medvetenhet om de problem med utanförskap, frustration och hjälplöshet som finns i Gottsunda.
- Många visste att det var eländigt här, men upploppen var på något sätt droppen som fick bägaren att rinna över. Att det är så lugnt här nu beror nog delvis på att alla parter arbetar mer målmedvetet för att stävja detta, säger han.
Göran Bohman får medhåll av Hilde Klasson, samordnare för den så kallade Gottsundaprocessen. Hon har inga exakta uppgifter för hur många nya samarbeten eller projekt som startats för att stävja oroligheterna i Gottsunda under de tre senaste månaderna. Men känslan säger att de är många.
- Det kom något bra ur det som hände. Vi - privatpersoner, politiker, polisen, föreningsaktiva - är alla mer drivna och mer medvetna om problemen i området nu, och vi jobbar alla stenhårt för att detta inte ska kunna hända igen, säger hon.

Utanför kyrkan har det börjat skymma. Gatlyktorna speglar sig i vattenpölarna, men bilderna blir snart suddiga av det tilltagande duggregnet. På en lapp utanför dörrarna in till Gottsunda centrum önskar någon en hundvakt åt sin cockerspanielvalp. I väntan på dottern har Mikael Jonsson och Karin Andersson tagit plats på en bänk utanför Gottsundateatern.
- Det är lugnt här i området nu. De har väl fått vad de vill ha helt enkelt, dessutom är det alldeles för kallt för att stå ute och hänga nu, säger Mikael Jonsson.
Paret bor alldeles i närheten av Bandstolsvägen och fick uppleva striderna mellan polis och ungdomar på nära håll.
- Det var jobbigt och obehagligt när de höll på. Men nu känns det som att ungdomarna här är mer tillfreds med sin tillvaro, de drar inte runt i stora gäng längre. Och det är de verkligen värda, säger Karin Andersson.

Både Karin och Mikael tycker att stadsdelen har ett betydligt sämre rykte än den förtjänar. De pekar bland annat på grön- och skogsområdena, satsningen på kultur och ombyggnationen av köpcentret som väntas bli klar år 2012. Om lugnet kommer att bestå har de dock svårt att svara på. Men eftersom Gottsunda varit så uppmärksammat tror de att föreningar, organisationer och politiker tvingas ta problemen som finns i stadsdelen på allvar och göra något åt dem.

Vi går vidare bort mot Bandstolsvägen. För exakt tolv veckor sedan, fredagen den 29 augusti, utspelades den scen som polisen och ungdomarna ger vitt skilda vittnesmål om. Meningarna om vad som hände - vem som slog vem, vem som sa vad, vem som gjorde vad - går isär. Fjorton unga män är nu misstänkta för våldsamt upplopp och flera polismän har anmälts för övervåld.
Men under dessa tolv veckor har också gräsrotsverksamheten i området fått ett rejält uppsving. Gottsundanattvandrarna har exempelvis ökat sitt antal aktiva medlemmar från tolv till trettiofem. Under hösten har nattvandraren Michaela Strömberg och hennes kolleger varit ute på skolor och informerat om verksamheten.
- Intresset för att vara med och nattvandra har ökat markant, antagligen beror det på att folk tycker att vår närvaro har en lugnande effekt. Dessutom tror jag att många vill hjälpa till att förbättra situationen här ute, och då är nattvandring ett bra sätt, säger Michaela Strömberg.

Hon beskriver stämningen i Gottsunda och Valsätra som betydligt lugnare nu, jämfört med tidigare i höstas. Det enda problem hon själv stött på under senhösten var en brinnande hög med reklam vid en grillplats.
- De ungdomar vi träffar när vi nattvandrar är inte alls lika aggressiva längre. Förut kunde de skrika "jävla nattvandrare", nu är de mycket mer sansade och pratar med oss i stället.
Även den ideella organisationen SIU, Samarbetsorganisationen för invandrarföreningar i Uppsala, har märkt av ett ökat engagemang sedan upploppen i Gottsunda tog fart i slutet av augusti. De har hittills arrangerat tre krismöten, och fler väntar.
- Bakgrunden till upploppen är brist på kommunikation. Vi försöker bjuda in representanter från politiken, polisen, media och boende i området för att få i gång en diskussion. Förhoppningsvis förhindrar det framtida konflikter så att vi får behålla lugnet på gatorna, säger Amil Sarsour, ordförande i SIU.

Det sista lövet på trädet bakom frukt- och grönsaksaffären har precis seglat ner på marken. De nu alldeles kala grenarna ser ut att sträcka sig bort mot ljuset från pizzerian och tobaksaffären mitt emot. Fredagskvällen ser ut att bli en mörk historia, utan stjärnor och måne. Men då och då tänds en lampa i något tegelhusens fönster.
Arwa Mustafa är på väg in genom dörren till ett av höghusen. Hon märkte aldrig av upploppen mellan ungdomarna i området och polisen tidigare i höstas. Det hon vet om händelserna har hon fått reda på genom media.
- Jag jobbar så mycket, det är nog därför. Jag hörde väl lite polisbilar också, men de verkar vara borta nu. Det är bra här i Gottsunda, det får du gärna skriva om. Man behöver inte vara rädd här, jag har förstått att folk tror det, säger hon.

Inne hos Reben Karim i livsmedelsbutiken är det varmt. Han har precis haft ett inbrottsförsök, men järngallret innanför glasrutan stoppade tjuvarna.
- Visst, det är lugnare här nu. Men Gottsundas rykte är återigen skadat och folk vill inte komma hit längre. Speciellt inte svenskarna. Det är synd, tycker jag.
Reben Karim rättar till tvättlinan där han hängt upp ett gäng trisslotter och ler mot fotografen. Han sover bättre om nätterna nu. Tidigare i höstas var han alltid rädd att möta en utbränd livsmedelsbutik när han kom till arbetet.
- Jag vet flera som skulle satsa och starta nytt företag här i Gottsunda, men som nu har ändrat sig. Jag hoppas att vi någon gång kommer att kunna reparera detta, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!