Gott rykte
—Vi har fått en oproportionerligt stor del av uppdragen, dels på grund av att företagen vill ha oss och därför att vi sedan länge har rekryterat personal med hög kompetens som kan leverera utredningar med god kvalitet på utsatt tid. Det har uppskattas både av EU och läkemedelsindustrin. Vi har helt enkelt gott rykte, säger verkets generaldirektör Gunnar Alvan.
Verket är specialiserat på mediciner mot cancer och diabetesmediciner, men också mot HIV. De flesta ansökningarna kommer från företag som vill starta parallellimport av sådana läkemedel eller ha tillstånd att sälja kopior av kända läkemedel, så kallad generika. Svenska företag står för huvuddelen av parallellimporten. De utländska företagen söker mest för generika. För ett stort läkemedel kan det finnas upp till etthundra kopior.
Studiebesök från öster
—Vi märker just nu ett ökat intresse från kinesiska och japanska företag. Vi har haft studiebesök från båda länderna. Företagen vill få en inblick i hur de ska göra för att komma in på den europeiska marknaden. När det gäller Kina handlar det ofta om naturläkemedel. Också Indien har en livaktig kemisk industri. De tillverkar en hel del generika. Både de här delarna av världen kommer att spela en allt större roll för oss, säger Gunnar Alvan.
Utvecklingen har lett till att antalet anställda vid Läkemedelsverket har ökat med 115 personer sedan millennieskiftet. I dag arbetar 384 personer på verket och ökningen väntas fortsätta om än i mindre omfattning.
Informationsansvar
—Vi får allt fler arbetsuppgifter och ett utökat ansvar vad gäller information mot allmänheten. Bland annat ska särskilda satsningar göras på kvinnor och barns läkemedel. På regeringens önskelista står också att belysa hur olika läkemedel påverkar män respektive kvinnor, säger Gunnar Alvan.
Sedan Sverige gick med i EU är verksamheten tätt integrerad med den europeiska läkemedelsmyndigheten Emea.
FAKTA
Läkemedelsverkets huvuduppgifter: