Gott om svamp och bär

Lämna de räta jordgubbsraderna därhän och dra till skogs! Det är godår för blåbär och både kantarell och strävsopp sticker opp.

Uppsala2005-07-27 00:00
Ulvagubbens jordgubbsodling, norr om Uppsala, stängde egentligen självplockningen i fredags. Med tvekan släpper odlaren Fred­rik Hörenius fortfarande ut folk i raderna. Varken gubbarnas antal eller kvalitet är något att skryta med längre.
Fast jordgubbssäsongen har varit bra, "jättebra" jämfört med förra året.
I dagarna tar blåbären vid.
— Vi kommer att få en fantastisk blåbärssäsong, jag har sällan sett så mycket bär, säger Eva Allestedt, som i egenskap av svampkonsulent rör sig mycket i markerna.
Stora mängder lingon väntas också. Här i trakterna blommar lingonen under första delen av maj, samtidigt som blåbär och smultron.
— Vi hade låga nederbördsmängder. Humlorna är ju ludna och tål låga temperaturer. De är ute och flyger bara det inte regnar, säger Börge Pettersson, forskare vid Centrum för biologisk mångfald.
Han berättar att det krävs flera humlebesök för att alla blåbärets tjugotal frön ska pollineras och därmed ge ett fullstort blåbär.

Tidig start för svampsäsongen
— Kantarellerna är stora som femkronor. Det kom rätt mycket regn på försommaren, då växte mycelet. Nu med regnandet växer fruktkroppen till, säger Eva Alle­stedt.
Just nu finns kantarellerna där de inte behöver konkurrera om vattnet. Inte nära törstiga björkar, utan utmed stigar och på halvöppna platser. Längre fram i höst ska man leta i djupa skogar.
Svampsäsongen börjar egentligen i september, men Eva Allestedt vågar sig på en glädjeprognos redan nu.
— Med den nederbörd vi har haft runt Uppsala klarar sig svampen bra även om det blir torrt från och med i dag. Det ser väldigt, väldigt positivt ut.
Svampkonsulenten tipsar om att det finns fler arter än kantarell, men påpekar samtidigt att man måste vara hundra procent säker på vad det är man lägger i korgen.
— Sopparna brukar vara tidiga, det är en bra nybörjarsvamp.

Ohotad favorit
Men herr kantarell är ohotad favorit. Det vet Eva Hanson utanför Knivsta, som bland annat säljer egenplockad svamp.
— Kantareller går alltid hem. Jag vågar nästan inte plocka och sälja något annat. Karljohan, möjligen. Folk är väldigt kinkiga. Ängs­champinjonen går inte, den är för lik flugsvampen.
Svampkonsulenten Eva Alle­stedts favorit är svart trumpetsvamp. Den är så "otroligt god" att hon har låtit tatuera ett exemplar på höger axel. På vänster axel sitter — en kantarell.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om