Gott om lärare men stora klasser

Lärarsituationen inför skol­starten i nästa vecka ser ljus ut i samtliga kommuner i UNT:s spridningsområde. De flesta tjänster är besatta av behöriga lärare och vakanserna är få.Men på många skolor är det vanligt med 30 barn eller mer i varje klass. Och något maxtak för klassernas storlek finns inte i dag.

Uppsala2004-08-14 00:00
På måndag slår de flesta skolorna upp dörren igen efter ett långt sommarlov.
I år har skolornas rektorer inte haft några större problem att rekrytera behöriga lärare. Det visar en rundringning som UNT gjort i tidningens spridningsområde.
En orsak är att fler lärare utexamineras, samtidigt som antalet lärartjänster bantas i kommunerna, i takt med att skolorna tvingas spara pengar. Dessutom minskar elevunderlaget på vissa håll, säger de skolledare UNT pratat med.
Så här kan situationen sammanfattas i kommunerna:

Knivsta:¨
I Knivsta fattas en hemkunskapslärare. Alla andra tjäns­ter är besatta.
Men det senaste årets besparingar har gjort att klasserna blivit större på de flesta skolor och en tuffare ekonomi har lett till att klasser slås ihop och blir åldersblandade.

Norrtälje:
Norrtälje har inte gjort sin årliga sammanställning av lärarläget ännu, meddelar Kerstin Henriksson, kommunens skolpersonalsamordnare.
Men hon tror att Norrtäljes trend med allt större andel behöriga lärare kommer att fortsätta också i år och många söker lediga tjänster.
— I våras hade vi mellan 20 och 40 sökande på varje lärarjobb som annonserades ut.
Vid en rundringning till sju Norrtäljeskolor som UNT gjort tycks den bilden bekräftas. Situationen beskrivs av rektorerna som "alldeles förträfflig", "god" och "ser bra ut".

Sigtuna:
I Sigtuna råder inte heller någon lärarbrist. Under sommaren har kommunen utanonnserat 19 lärartjänster.
Till de tio första platserna hade man 150 sökande, varav 70 procent var behöriga lärare.

Tierp:
Kommunen hade 16 vakanser under sommaren, de flesta tjänster är nu besatta med behöriga lärare, ett fåtal av obehöriga lärare som gjort ett bra jobb på skolan. Två vakanser är fortfarande inte tillsatta, men det räknar man med att de blir, före skolstarten, meddelar Jan Rosenfeld, skolchef.

Östhammar:
Östhammars skolchef Håkan Karregård säger att det varit betydligt lättare att rekrytera i år än tidigare.
— Det beror på att vi har färre lediga tjänster och många behöriga som går utan jobb. I dag är fem procent av de rekryterade lärarna obehöriga, förra året var det tio procent.
Två vakanser är ännu inte tillsatta, av 27 utanonnserade tjänster . Däremot har klassernas storlek ökat i år.

Heby:
I kommunens södra rektorsområde (Heby, Morgongåva, Vittinge, Enåker och Huddunge) finns det lärare på alla tjänster till hösten.
— De som nyrekryterats är behöriga. Av de åtta lärarjobb som utannonserats, har vi haft 2—3 behöriga sökande på varje tjänst, uppger Ulla Johnansson, administrativt ansvarig för Södra rektorsområdet.
I norra rektorsområdet, som omfattar Tärnsö, Harbo och Östervåla skolor, är sex lärare obehöriga — fyra träslöjdslärare och två s k resurslärare.

Enköping:
Anders Wasberg, administrativ chef på Enköpings skolförvaltning, säger att den här hösten ser mycket bättre ut än förra. Tre lärartjänster är inte tillsatta än, men två av dessa tjänster finns flera behöriga sökande till.
— Antalet elever sjunker i hela landet och därför finns det fler lärare att tillgå. Etableringen av två nya friskolor i staden påverkar också elevantalet i våra skolor, säger han.
I samtliga kommuner meddelar man att det just nu inte planeras för några nya besparingar. I flertalet kommuner beslutades dock om nedskärningar under våren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om