Nu är det hög tid att ge sig ut i skogens skafferi och plocka blåbär, för den som vill ta vara på de nyttiga bären. Att de började mogna ovanligt tidigt i år beror på att det var varmt i maj, och eftersom värmen kom av sig ett tag så blev säsongen lite längre.
Är det mycket bär i år?
– Ja, just nu får vi in mycket och blåbären har blivit stora och fina efter de regnskurar som har varit, säger Monica Sandström på företaget Syltkrukan i Månkarbo som bland annat köper in bär för att göra sylt, saft och gelé.
Om det även blir mycket lingon är enligt henne för tidigt att säga.
– Lingonen har blommat, men det är tidigt att säga något bestämt. Rönnbär blir det däremot mycket av. Ett tips till den som ska göra exempelvis rönnbärsgelé är att frysa in bären först om det inte varit frost, säger Monica Sandström som får in mest bär av personer som invandrat till Sverige från Thailand och bor här permanent.
Även skolungdomar och andra kommer in med något kilo var av bär eller svamp.
– Vi köper upp allt lokalt vi kan få tag i. Jag tycker att det är synd att man inte tar tillvara mer på det som naturen ger. I Finland är de bättre på att ta vara på bären. Vi är lite bortskämda i det här landet.
På SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) gjorde man förr mätningar över bärtillgången i Sverige. Enligt dessa beräkningar fanns varje år 300–600 miljoner kilo blåbär i de svenska skogarna.
Men en dyster siffra är att det bara plockas omkring fem procent av dessa bär, cirka 95 procent ruttnar bort, enligt skogsforskaren Ola Langvall vid SLU.
För den som aldrig plockat blåbär förr är hans bästa tips att leta efter dem i äldre tallskog.
– Blåbär trivs i gles tallskog. Där är det tillräckligt mycket ljus på buskarna så att de kan blomma mycket, säger han.
När det gäller kläder och utrustning är långbyxor, lösa heltäckande kläder och myggmedel att rekommendera där det finns mycket mygg.
Ola Langvall plockar helst sina bär – både blåbär och lingon – med en bärplockare. Det vill säga en sådan i plast eller metall som går att köpa i många butiker.
– Så får jag ihop större mängder, och kan sitta i lugn och ro hemma och rensa sedan.
Hur är det med fästingar i blåbärsskogar?
– Jag har inte märkt att det är så mycket fästingar i den typen av skog, de brukar trivas bättre i högt gräs. Men det kan förstås förekomma fästingar även bland blåbärsris, säger han.