Just nu pågår Operation rimfrost i Uppsala, en polisinsats mot den grova kriminaliteten. Ett av målen att få fler att lämna den brottsliga miljön. Men trots det har avhopparverksamheten hittills inte fått större stöd.
– Rimfrost pågår inte under så lång tid här. Men min erfarenhet av avhopparverksamhet är att det är otroligt viktigt att man jobbar långsiktigt, säger Carin Götblad, chef för polisen i Region mitt där Uppsala ingår.
I Rimfrost möter polisen grovt kriminella som säger att de skulle vilja lämna den brottsliga miljön. Men att vilja och att kunna är inte samma sak. Ofta rör det sig om personer med grava problem med impulskontroll, som inte har sysselsättning utanför det kriminella, som har skulder, som svikit vänner och familj, och som har missbruksproblem. Det krävs mycket stark motivation hos de kriminella och ett stort positivt engagemang från omgivningen för att lyckas bryta en sådan livsstil, påpekar Carin Götblad:
– De behöver stöd från samhället med precis allt, oftast i flera år. Det är stora kostnader som till största delen hemkommunen är ansvarig för. Polisens ansvar är hot- och riskbedömningar och säkerhetsfrågor. Vi försöker stödja naturligtvis, bland annat med myndighetskontakter och motiverande samtal, säger hon.
Kostnaden kan vara flera miljoner för en person. För att det ska bli väl investerade pengar måste insatserna vara långsiktiga och riktas till de mest motiverade. Men så ser det ofta inte ut, menar Carin Götblad.
– Resultaten av avhopparverksamheter är dåliga. Stockholm stad enhet lyckades med fyra personer på fyra år. Många kommer med i början, men många faller bort och återfaller i brott. Men självklart går det att få bättre resultat. Viktigast är långsiktigt hållbara insatser.
Chanserna att lyckas ökar kraftigt med tidiga insatser. Carin Götblad är en av arkitekterna bakom de sociala insatsgrupper som finns i en del kommuner, bland annat Uppsala. Det är ett samarbete mellan polis och socialtjänst med en avhopparverksamhet för unga.
LÄS MER: Han lämnade kriminaliteten - med ett finger avklippt
I Uppsala arbetar en person heltid från socialtjänsten och en halvtid från polisen med att få personer mellan 16 och 21 att göra en livsstilsförändring.
Nu lovar Carin Götblad en nysatsning på avhopparverksamhet.
– Vi kommer att avsätta en polis på heltid i var och en av de tre största kommunerna i vår region, Uppsala, Gävle och Västerås, som ska arbeta med att få långsiktiga hållbara insatser för avhopparstöd. Vi har redan en regional resurs igång.
Nu hoppas hon att kommunerna ska svara upp på detta. I en överenskommelse med Uppsala kommun har kommunen tagit på sig att utreda en utökad och fördjupad avhopparverksamhet. Pengar fanns också avsatta i den kommunala budgeten för en dubblering av avhopparverksamheten. Men satsningen blev inte av. Kommunens förklaring har varit att polisen inte kunnat göra sin del och att socialtjänsten då valt andra vägar. Det här är dock inget polisledningen känner igen, uppger Carin Götblad nu.
Med hennes nya besked kommer saken i ett nytt läge, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande och den som skrivit på överenskommelsen med polisen.
– Det låter jättebra och som något vi ska möta upp från vår sida. Avhopparverksamheten är alldeles för viktigt för att bristande kommunikation mellan polisen och oss om vem som gjort vad ska få stjälpa en satsning, säger han.