Göran Lambertz släpps ur häktet – utredningen nedlagd

Förundersökningen mot Göran Lambertz är nedlagd och han har släppts ur häktet.

Förundersökningen mot Göran Lambertz är nedlagd och han har släppts ur häktet.

Förundersökningen mot Göran Lambertz är nedlagd och han har släppts ur häktet.

Foto: TT

Uppsala2021-03-23 14:23

Beslutet kom till Uppsala tingsrätt vid 14-tiden på tisdagseftermiddagen. Åklagaren meddelade då att förundersökningen läggs ned och att förre justitierådet Göran Lambertz omedelbart ska släppas ur häktet. Han häktades den 11 mars efter en flera timmar lång häktningsförhandling i Uppsala tingsrätt.

Sent på tisdagseftermiddagen hade Göran Lambertz ännu inte gett några kommentarer till beslutet. I ett sms till UNT skriver han: "Jag har hittills sagt ”inga kommentarer” till medier men att jag ställer upp på en pressträff om det ordnas så att nästan alla kan vara med samtidigt."

 Göran Lambertz var misstänkt för våldtäkt mot en kvinna som besökt honom under julafton förra året. Kvinnans målsägandebiträde, advokat Clea Sangborn, har tidigare sagt att det serverades alkohol och att kvinnan drack så mycket att hon "däckade". När hon vaknade var hon utsatt för övergreppet, enligt advokaten.

Göran Lambertz har nekat till brott. Hans försvarare, advokat Ola Salomonsson, sade efter häktningsförhandlingen i Uppsala tingsrätt att "inget har hänt mot målsägandens vilja".

undefined
Den 11 mars häktades före justitierådet Göran Lambertz vid Uppsala tingsrätt, misstänkt för våldtäkt.

Kammaråklagare Annika Bokefors, som lett utredningen, konstaterar att den springande punkten handlat om huruvida kvinnan kunnat samtycka till sexuella handlingar eller om hon på grund av att hon sov och var berusad befann sig i en, med lagens ord, särskilt utsatt situation, där hon inte kunde ge något samtycke. 

Händelsen anmäldes till polisen i mellandagarna och en förundersökning inleddes. Förhör hölls med kvinnan och andra personer innan Göran Lambertz greps 8 mars och sedan häktades på den starkare misstankegraden, sannolika skäl. Skälet till häktningen var att Lambertz på fri fot ansågs kunna påverka utredningen. Häktningen överklagades men fastställdes av hovrätten. Utredningen har därefter gått vidare:

– Flera åtgärder har genomförts under de här dagarna, vi har hållit ytterligare förhör och gått igenom beslag som gjorts. Det jag haft att ta ställning till är om bevisningen kan förväntas leda till en fällande dom. Min bedömning är att jag inte har anledning att tro att han skulle fällas i domstol, säger Annika Bokefors till UNT.

Vid en sådan bedömning, och om ytterligare utredningsåtgärder inte anses ändra bilden, är åklagaren skyldig att inte längre fortsätta driva förundersökningen och att släppa den som sitter häktad. Annika Bokefors kommenterar inte innehållet i den bevisning som funnits eller de konkreta skälen för att bevisen inte anses hålla i domstol. Uppgifter har gjort gällande att en ljudinspelning av händelsen funnits bland bevisen:

– Jag vet att det nämnts men jag kan varken bekräfta eller dementera det, säger Annika Bokefors. 

Brottsmisstankarna och häktningen mot Lambertz, som haft några av landets högsta juridiska poster, har väckt stor uppmärksamhet och följts av intensiv mediebevakning. Annika Bokefors säger att hon arbetat för att bedriva utredningen på samma sätt som andra våldtäktsutredningar, trots den stora uppmärksamheten kring fallet:

– Jag har ansett det viktigt att den bedrivs på vanligt sätt och inte i media. Uppgifter som framförs i media riskerar att påverka en utredning.

Har det varit så i det här fallet?

– Jag vill inte uttala mig om det. Jag har själv försökt hålla mig ifrån att ta del av uppgifter i media under utredningen.

Kvinnans målsägandebiträde, advokat Clea Sangborn, har tidigare sagt att Lambertz och kvinnan fick kontakt i samband med att hon hade juridiska frågeställningar, men att det senare utvecklades till en mer privat relation. 

Göran Lambertz har innehaft några av landets högsta juridiska poster, bland annat som domare i Högsta Domstolen och Justitiekansler.

UNT söker kvinnans målsägarbiträde.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!