Perennrabatterna börjar vakna till liv efter vintervilan. Susanna Rosén, författare till Perenner för alla trädgårdar, har krattat höstlöven över rabatterna och alla döda perennstjälkar har hon smulat sönder och lagt bland löven.
- Jag ser att andra fyller säckar med trädgårdsskräp och åker till återvinningen. Det behöver inte jag. När sommaren kommer har allt förmultnat. Det är jättebra för rabatterna.
Susanna har sexton gamla knotiga fruktträd i sin trädgård, så det blir mycket löv.
- Någon kanske tycker att det ser skräpigt ut. Det tycker inte jag. Jag ser till att rabattkanterna är tydligt markerade och att grusgången är fin. Det är så här en vårrabatt ser ut, säger hon och rör runt lite bland löven.
Här och där tittar små lökväxter fram.
- Jag blir överraskad varje år av vad som kommer upp. Jag glömmer en del växter jag har planterat och så helt plötsligt tittar en fin blomma fram.
För Susanna, som i grunden är biolog, är det självklart att jobba med naturen i stället för mot den. Hon skulle alltså inte få för sig att bygga en surjordsrabatt i kalkrik jord. Att jobba med de naturliga förutsättningarna är också hennes bästa tips för att lyckas med perenner, utan att lägga ner onödigt mycket arbete. När Susanna flyttade till villan utanför Stockholm tog hon det först lugnt med att anlägga egna planteringar. Hon väntade och tog tillvara pioner, praktlysing, ormöga och annat som redan fanns. Därefter utgick hon från trädgårdens förutsättningar. Det är en trädgård under tak, som hon kallar den, med trädkronor vajande ovanför planteringarna.
- Här passar det med mycket lundväxter. Men det finns soligare partier och där har jag perenner som gillar sol.
Susanna har också en trädgård i Jokkmokk där hon bor på deltid, och är överraskad av hur många perenner som trivs i det nordliga klimatet.
Men oavsett var man har sin trädgård handlar det om att ta reda på hur perennerna vill ha det. I plantbutiken står det på varje växt om de vill ha sol, halvskugga eller skugga. Läs detta noggrant! Om man planterar en växt som vill ha sol på norrsidan kommer den alltid att se ledsen ut. Som Susanna säger:
- Perennerna ska vara glada för att vara vackra.