Gör ditt eget påskgodis

Det bästa med att göra eget påskgodis är att det krävs provsmakning. Det är viktigt att det blir härligt sött, lagom kladdigt och att man är säker på att jordgubbsströssel verkligen är godast. Det tycker i all fall Josefin, Vera Linn och Johannes när de stökar runt i köket och gör påskens enklaste och busigaste godis.

Josefin Agri och Vera Linn och Johannes Ekbom gör sitt eget påskgodis.

Josefin Agri och Vera Linn och Johannes Ekbom gör sitt eget påskgodis.

Foto: Ninna Ekbom

Uppsala2008-03-19 00:01
Blommiga havrebollar
(cirka 20 stycken)
Havrebollarna görs på några minuter. Överraska bästa kompisen med ett påskägg fyllt med smarriga bollar.

100g rumsvarmt smör
1 dl råsocker
2 msk kakao
1 msk vaniljsocker
3-4 dl havregryn
1 msk vatten
olika slags strössel

Rör ihop socker och smör. Blanda i de övriga ingredienserna och rör ihop till en jämn smet.
Häll upp strössel på tallrikar och rulla runt bollarna tills de är täckta. Bäst mår de av att förvaras svalt i en burk med lock. Men låt några slinka in i munnen direkt.




Stekta mintägg
(cirka 30 stycken)
Skippa kokningen, här är världens enklaste recept på mintägg. Busa med dina föräldrar och servera miniägg till frukost.

1 äggvita
4-5 dl florsocker
2-4 droppar pepparmintolja
gula nonstop

Vispa äggvitan till ett lätt skum. Rör i halva mängden socker och droppa i pepparmintolja. Här är provsmakningen extra viktig för att få rätt styrka på mintsmaken. Rör ner resten av sockret, smeten ska gå att rulla, eventuellt behövs mer socker beroende på äggvitans storlek.
Rulla till små bollar som läggs på smörpapper och plattas ut. Fukta händerna lite eller tillsätt mer socker om det blir för kladdigt. Tryck fast en gul nonstop på varje ägg. Låt torka under några timmar. Under tiden kan man äta upp alla nonstop som inte är gula.




Fågelbon
(cirka 15 stycken)

Vem vill inte hitta de här fågelbona på påskafton? Godare än vanliga ägg och med ett krispigt chokladrede.

4-5 dl müsli, eller cornflakes
150 g smält mörk eller ljus choklad
olikfärgade minigodisägg

Krossa müsli eller cornflakes lätt. Smält chokladen i mikro eller över vattenbad. Blanda müsli och choklad. Lägg en lite klick smet i botten på en muffinspappersform. Tryck till i mitten så att det blir som en liten skål. Låt stelna på svalt ställe. Ta försiktigt bort pappret och fyll varje rede med miniägg. Provsmaka att minäggen verkligen är goda.

TÄNK PÅ:
Se alltid till att någon vuxen är med i köket när du gör ditt påskgodis!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om