Gömda flyktingbarn redan välkomna i Uppsalaskolor
I Uppsala kommun tar skolor redan emot gömda flyktingbarn. Barnen har egentligen ingen rätt till skolgång och på flera andra håll i landet säger skolor nej vid förfrågningar från föräldrar.
Tar emot fler
I Uppsala har skolorna diskuterat de gömda flyktingbarnens situation. Beslutet har blivit att ta emot flera barn.
-Vår utgångspunkt var FN:s barnkonvention. Enligt den ska barnets bästa alltid sättas i främsta rum, säger Lars Romanus, skolchef i nordöstra grundskoleområdet.
Exakt hur många gömda barn som går i Uppsalas skolor vill han inte säga. Men det rör sig om ett flertal i grundskolan. Enligt Rikspolisstyrelsen uppfattning gömmer sig cirka 15 000 avvisningshotade människor i Sverige. Av dessa bedöms runt 3 500 vara barn.
Oklara regler
I dag har de gömda barn ingen rätt till skolgång. Det är inte förbjudet för enskilda rektorer att ta emot barnen. Men reglerna är oklara och när familjer väljer att gömma sig tvingas barnen ofta regelmässigt sluta skolan, vilket FN:s barnkommitté kritiserat Sverige för.
Ett problem för skolorna är att det inte tillförs resurser för de gömda barnen. Under budgetförhandlingarna enades dock partierna om att anslå 50 miljoner kronor till landets kommuner för de gömda barnens skolgång. Redan i våras enades regeringen och samarbetspartierna om att förbättra barnens möjligheter att gå i skola. I Uppsala har de skolor som tagit emot flyktingbarnen tillförts resurser från uppdragssidan, som fördelar pengarna.
Juridiska dilemman
Bortsett från den ekonomiska aspekten finns också juridiska dilemman. De är oklart vilken skyldighet en skola egentligen har att rapportera om asylsökande barn till polisen. Dessutom är en skola alltid skyldig att kontakta socialtjänsten om ett barn far illa. Samtidigt är polisen skyldig att agera om man får kunskap om var gömda flyktingar håller hus för att avvisningsbeslutet ska kunna verkställas.
En utredning pågår för att se över den juridiska biten. Enligt Lars Romanus har det i Uppsala på det stora hela fungerat väl med barnens skolgång.
—Det är inte okomplicerat. Men hittills har vi inte stött på några stora problem.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!