Gömda flyktingar avslöjas av landstinget

Gömda asylsökande riskerar att avslöjas när de får vård på sjukhus i Uppsala. Landstinget skickar räkningar till Migrationsverket som i sin tur kontaktar polisen om avvisningsfall. Därmed sätts sekretesslagen ur spel.

Uppsala2005-05-23 00:00
Den som söker vård måste legitimera sig och om en person inte har de fyra sista siffrorna i personnumret ser de på sjukhuset att det är en person som har sökt asyl.
- Om en person saknar de fyra sista siffrorna skickar de räkningen till Migrationsverket. Då i de fall som har blivit polisärenden meddelar Migrationsverket polisen att personen är där, säger Göte Bergqvist, ansvarig för utlänningsenheten på Uppsalapolisen.
Migrationsverket betalar inte vården åt asylsökande som har fått avslagsbeslut utan de får själva stå för kostnaderna. Göte Bergqvist säger att sjukhuset ändå brukar skicka räkningar.
- Som regel är det så att om en person som saknar de fyra sista siffrorna vårdas på Akademiska eller Ulleråker så skickar de automatiskt räkningen till Migrationsverket, säger Göte Bergqvist.

Kontrollerar asylsökning
Lars Palm, utredare på Akademiska sjukhuset, säger att de kontrollerar med Migrationsverket om personen är asylsökande.
- Men om patienterna själva säger att de är gömda har vi ingen kontakt med Migrationsverket, säger Lars Palm.
Göte Bergqvist menar att det ändå är vanligt förekommande att polisen får tips från Migrationsverket om att asylsökande som gömmer sig finns på sjukhuset.
- Alla patienter omfattas av sekretessen och det gäller även asylsökande som har fått avvisningsbeslut. Sekretessen är väldigt sträng, säger Mats Holmberg, jurist på landstinget i Uppsala län.

Den enskilde avgör
Sjukhuset får inte kontakta polisen och tala om att någon vårdas där. Sekretesslagen stadgar att inga uppgifter får lämnas till utomstående om patienten kan lida men av det. En asylsökande som har fått avslag riskerar att beslutet verkställs om uppgiften om var han eller hon befinner sig lämnas ut. Enligt socialstyrelsens riktlinjer är det den enskildes upplevelse som är avgörande för vad som anses vara "men".
- Däremot finns en liten undantagsregel, säger Mats Holmberg. Om en patient ligger inne i slutenvården och polisen ringer och frågar om personen är intagen för slutenvård måste man svara ja eller nej. Däremot får man inte lämna ut några övriga uppgifter om var patienten är eller när patienten skrivs ut.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om