Golfklubbar tvingas dra ner när medlemmar sviker
Golfklubbarna i Uppland har det kärvt. Antalet medlemmar minskar och flera klubbar tvingas minska sin personal och skapa attraktivare medlemserbjudanden för att anpassa sig till nya tider. Men det är ingen kris, försäkrar Anders Sjögren ordförande i Upplands golfförbund.
—Vi var inte eniga i styrelsen om vilken väg vi var tvungna att gå framöver. Beteendena när det gäller golf förändras. Golf är inte etta på folks listor längre, det är roligare att bygga eller att hålla på med trädgården än att gå 18 hål, säger Peter De Wahl.
Försöker anpassa sig
Lisinge golfklubb har försökt att anpassa sig till nya förutsättningar genom att till exempel göra om helårstjänster till säsongstjänster.
—Det är inte motiverat att ha ett antal fulltidare som under vintermånaderna går runt och sågar ned träd. Det finns det andra som kan göra effektivare och bättre. Det samma gäller kanslister. Personalen inom golfen ska jobba när det behövs, säger Peter De Wahl.
Spelarnas beteende har förändras och klubbarna måste anpassa sina erbjudanden till spelarna, menar Peter De Wahl.
—Fler väljer ett billigare medlemskap och spelar sällan. Så kommer det att bli än mer i framtiden och det gäller för klubbarna att hitta medlemsmodeller för det, säger Peter De Wahl.
Bilden inte entydig
På Upplands golfförbund har man uppmärksammat att tiderna blivit mer kärva för golfklubbarna. Men det går inte att tala om någon kris, säger Anders Sjögren, ordförande.
—Bilden är inte entydig, även om vi ser en nedgång i medlemsantalet och i klubbarnas ekonomi. Det finns också klubbar som har fått ökade intäkter, säger han.
Förbundet har haft möte med klubbarna och diskuterat det aktuella läget. I november ska man träffas igen.
—Vi vill se om vi kan hjälpa till, kanske med att få i gång samarbeten mellan klubbarna, säger Anders Sjögren.
27 000 medlemmar
I dag samlar Upplandsklubbarna cirka 27 000 medlemmar, vilket är en minskning jämfört med förra året. Medlemmarna är fördelade på 29 klubbar som vardera har åtminstone ett par heltidsanställda och flera säsongsanställda som jobbar med banan. Dessutom finns personal i butiker och i restauranger. Så golfklubbarnas väl och ve berör många. Än är det dock inte så många klubbar som bestämt att de ska minska på personalen.
—När vi frågade tidigare i höstas uppgav tre, fyra stycken att de skulle göra förändringar av personalstyrkan, säger Anders Sjögren, som när UNT talar med honom är på väg hem från en samling i Örebro med Svenska golfförbundet.
Kan bli allvarligt
—Vi fick statistik på att antalet medlemmar minskar med en till en och en halv procent i år. Det kan vara allvarligt om det är en trend, men samtidigt går det i vågor i alla idrotter, säger han.
Peter De Wahl är mer pessimistisk och tror på en större minskning.
—Jag tror på en minskning från cirka 600 000 spelare till 550 000. Tillväxten har sjunkit kraftigt på senare år, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!