Godisförsäljning i skolan ifrågasätts
Läsk, glass och bullar säljs på de flesta högstadieskolor i Uppsala kommun. Det är inte bra för ungdomarnas hälsa och skolpolitikerna måste reagera, menar kommunens dietister och personal inom skolhälsovården.Bengt Sandblad, ordföranden i barn- och ungdomsnämnden, tycker dock att frågan inte är någon stor sak.
På Tunabergsskolan kan man köpa läsk, godis och bullar på rasten.
Foto: Rolf Hamilton
— Det här är absolut helt fel. Lättillgängligheten till söta saker i kombination med att vi rör oss för lite är en starkt bidragande orsak till våra stora överviktsproblem. Det borde vara självklart att det inte ska säljas sötsaker i skolan, säger Karin Lewenhaupt, barnläkare i Uppsala och skolläkare i Bålsta där hon driver frågan om fikautbudet i skolorna.
Annicka Sandgren, dietist på kommunens måltidsservice, är inne på samma linje.
— Tillgången på sötsaker att hela tiden stoppa i munnen behövs inte. Vi behöver bara äta var fjärde timme. Till slut tänker vi inte på att vi äter och vet inte hur mycket vi har fått i oss, säger hon.
Skolpolitisk fråga
Annicka Sandgren vill nu lyfta upp frågan om försäljningen av sötsaker på skolpolitikernas bord. Tanken är ett samarbete med skolhälsovården.
— Politikerna upplåter lokalerna och kan säga att till exempel läsk inte får säljas i deras lokaler, eller att priserna i kafeteriorna höjs. I dag säljs antagligen allt till inköpspris, säger Annicka Sandgren.
Men barn- och ungdomsnämndens ordförande Bengt Sandblad tycker inte att politikerna ska lägga sig i den här frågan.
— Det vore alltför pekfingeraktigt. Ett förbud mot försäljning av sötsaker i skolan skulle inte lösa några problem, säger han.
Livsmedelsverkets generaldirektör Inger Andersson sade i en intervju i UNT i somras att hon kan tänka sig en rekommendation från verket om utbudet i skolfiken, eller ytterst ett förbud. Bengt Sandblad tycker att hennes tankar är märkliga.
— Övervikten är ett stort problem, men skolkafeteriornas utbud är ingen stor sak. Det finns andra förklaringar, säger han.
Minskat utbud
På Tunabergsskolan är det kö till kiosken. Fritidsgården som liksom på många skolor sköter försäljningen erbjuder smörgåsar, bullar, glass, läsk, varma drycker, med mera. efter kl 15 kan eleverna köpa Billys panpizza och först efter klockan 17 finns det godis i disken.
Efterfrågan styrs mycket av utbudet i skolbespisningen.
— Är det soppa till lunch är det stor kommers här, säger Maud Uppvall, föreståndare för fritidsgården.
Cleo Hudecek har köpt iste på flaska.
— Då och då blir det en glass och en macka. Jag har ingen större koll på vad jag äter, bara det är gott, säger hon.
Flera skolor har redan minskat utbudet av sötsaker. Gottsundaskolan har helt slutat att sälja godsaker och på Sävjaskolan har godissortimentet minskats efter önskemål av skolsköterskan Maud Billstrand.
— Det är bra , men helst borde de ta bort godiset helt, säger Maud Billstrand, som menar att skolan lämnar dubbla budskap till sina elever.
— Under idrotten och genom skolhälsovården lär sig eleverna om vikten av rätt kost och motion. Sedan kan man inom skolans väggar gå och köpa läsk och fika. Det är lättare att få tag på läsk än mjölk, säger Maud Billstrand.
Ett argument för försäljningen på skolorna är att butiker i området annars får problem med snatterier. Eleverna tenderar också att stanna på skolan om de billigt kan köpa det som butikerna säljer. Men de argumenten är inte starka nog, menar Maud Billstrand.
— Världen får se ut hur den vill utanför. Skolan måste ha ett budskap. Det vore bra med en policy för alla skolor i kommunen, säger hon.
FAKTA:
Barn behöver oftast ett ordentligt mellanmål mellan lunch och middag. Det gör det lättare att orka med olika fritidsaktiviteter och minskar suget efter godis, snacks och läsk.
Något eller några livsmedel ur var och en av nedanstående grupper bör ingå i mellanmålet:
mjölk/mjölkprodukter,
bröd/flingor/gryn,
frukt/bär/grönsaker.
Söta livsmedel får blodsockret att åka berg- och dalbana. För mycket socker leder dessutom till att utrymmet för mer näringsrika livsmedel minskar och att barnen därmed inte får i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler. Risken för att barnen äter för mycket och blir överviktiga blir också större. Nyponsoppa, kräm, glass, saft, bullar, kex och liknande kan serveras som mellanmål någon gång ibland, men de innehåller oftast mycket socker.
Så här ser försäljningen ut på några övriga av Uppsala kommuns högstadieskolor:
Björkvallsskolan. Fritidsgården driver kafeteria med frukost, smörgåsar, godis, fikabröd, läsk och frukt. Kafeterian öppnade efter att den lokale handlaren hade haft problem med mycket snatterier.
Brantingsskolan. Har ingen försäljning alls.
Eriksbergsskolan. Fritidsgården har fik dit eleverna kan gå under skoltid. Bland annat säljs godbitar och läsk. Fiket är öppet några timmar varje dag.
Heidenstamskolan. Fritidsgården och skolan ska i fortsättning samarbeta om försäljningen som inte börjat än. Utbudet ska från och med i höst riktas in mot mer nyttiga saker och mindre godis och läsk. Har även toasts till försäljning.
Stenhagenskolan. I skolmatsalen kan alla elever köpa mellanmål bestående av yoghurt, smaksatt mjölk, smörgåsar, och juice. Glass finns också till försäljning. Dessutom har fritidsgården ett fik för högstadieeleverna.
Valsätraskolan. Elevrådet driver en kafeteria tillsammans med fritidsledarna. Här säljs godis, smörgåsar, glass, yoghurt.
Ärentunaskolan. Fritidsgården har försäljning på skolan. Här säljs delicatobollar, glass, läsk, godis, bakverk och smörgåsar på särskild förfrågan.
Gemensamt för alla försäljningsställen är att priset är billigare än i butikerna. Ofta säljs varorna till självkostnadspris eller med någon liten avans som går tillbaka till verksamheten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!