Goda tider för Upplands börsbolag
Över 200 nyanställningar, 20 procent högre omsättning och tre gånger så hög vinst. År 2006 blev ett lysande år för börsbolagen i Uppland. Beijer Alma är fortfarande vinstrikaste bolag men hotas nu av Q-med.
Q-med har haft ett händelserikt år som slutade med äran att noteras på Stockholmsbörsens Large Cap, listan för bolag värda mer än en miljard Euro, drygt nio miljarder kronor.
En stor del av Q-meds intäkter kommer fortfarande från antirynkmedlet Restylane. Och där återstår jättemarknaden Kina att erövra, något företaget siktar på senare i år. Tillverkningen och cirka 400 av de 580 anställda finns vid anläggningen i Librobäck i Uppsala.
Samtidigt har Q-med efterhand fått allt fler ben att stå på. Durolane, för behandling av knä- och höftledsartros är ett exempel, inkontinensmedicinen Zuidex ett annat.
Verkstadskoncernen Beijer Alma noterar ännu ett rekordår, både vad gäller omsättningen och vinsten, 262 miljoner kronor.
Dotterbolaget Habia Cable levererar fortfarande vinst till koncernen, men högt kopparpris och hård konkurrens och prispress på telekommarknaden har påverkat bolaget negativt.
Habia har utveckling och produktion vid anläggningen i Söderfors, men det är i lågkostnadsländerna Lettland och Kina som företaget nyanställt 41 personer under 2006 och nu har totalt 171 anställda.
Elektronikkoncernen Note, med huvudkontor i Norrtälje, svarde under fjolåret för en remarkabel upphämtning. Lönsamheten stärktes gradvis under årets gång och slutresultatet blev en förbättring med 135 miljoner kronor jämfört med 2005.
Note har arbetat strategiskt med att förstärka på inköpssidan, bland annat i Polen. Men företaget satsar också på hemmaplan. Till sommaren räknar man med att en ny skräddarsydd fabrik ska tas i drift i Norrtälje. Anläggningen ska också innehålla utbildningsverksamheten Note Academy.
Bioteknikkoncernen Biotage i Uppsala förlorade sammantaget över en halv miljard kronor under åren 2002-2005 samtidigt som man växte kraftigt. För 2006 kunde man äntligen visa positiva siffror tack vare en stark spurt under det sista kvartalet.
It-koncernen Nocom har också växt genom företagsköp. Företaget har också redovisat en stadigt växande vinst efter katastrofåren i början av 2000-talet då konkursen var nära. Programvaruverksamheten går numera bäst i koncernen, inte minst genom dotterbolaget IAR Systems i Uppsala.
Läkemedelsbolaget Orexo i Uppsala använder sin starka kassa efter börsintroduktionen 2005 till att utveckla nya läkemedel. Förhoppningen är att Diabact och smärtmedicinen Rapinyl så småningom kan få sällskap i en produktportfölj som vänder minus till plus.
Orexo flyttar snart med sina 61 anställda från Kungshörnet till nya lokaler i företagsparken i Fyrislund.
Av de mindre bolagen som är noterade på Aktietorget går data- och tvspelstillverkaren Starbreeze i Uppsala ett intressant år till mötes. Förhoppningen är att det nya, och i rätt forum uppmärksammade, spelet The Darkness ska bli en ännu större framgång än Chronicles of Riddick, ett spel som tog hem prestigefyllda utmärkelser.
Problemet för Starbreeze är att hitta rätt sorts specialistkompetens för utvecklingen. Bolaget har lyckats nyanställa 13 personer, men har fått söka i världens alla hörn.
Systemseparation i Uppsala, som marknadsför tillsatser för oljeeldade kraftverk, har redan inlett återhämtningen efter ett dystert 2005. Försenade testkörningar och turerna kring förre vd:n Alexander Richards bidrog till lägre omsättning och förlustsiffror.
Sammantaget är 2006 ändå det mest framgångsrika året någonsin för de lokala börsbolagen.
Fotnot: I sammanställningen saknas småbolagen Alphahelix och Conpharm i Uppsala, med fem respektive en anställd och noterade på Aktietorget.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!