När bolaget Nordic Mines startade för sex år sedan trodde företaget på stigande guldpris. Men att det nu skulle ligga på historiskt höga över 1 200 euro per uns drömde man inte ens om.
– Det har gått både betydligt snabbare och gett mer än vad vi spekulerat i och kunnat förvänta oss, säger Michael Nilsson, vd för Nordic Mines.
Företaget bedömde år 2005 att efterfrågan på guld skulle komma att överstiga världens produktion, som då stagnerat till följd av lågt guldpris. Så blev det också. Men att en rejäl finansoro också skulle driva upp priset fanns inte med i bedömningarna, och har inneburit en extra bonus.
Aktiviteten i bolaget fokuseras nu på Laivagruvan i Finland. Efter åratal av förberedelser har i sommar malm börjat brytas där, och den stora industrianläggningen vid gruvan tas nu successivt i bruk.
– Vi är just nu i uppstarten. I slutändan kommer det att komma ut guldtackor, men det ligger några veckor framåt i tiden, säger Michael Nilsson.
Malmen bryts av ett entreprenadbolag. Framöver är dock planen att Nordic Mines själva ska sköta brytningen, och under hösten kommer företaget att påbörja lastning och borrning i egen regi.
Laivagruvan har visat sig ha en malmreserv på 12,9 miljoner ton malm, vilket är 1,2 miljoner ton mer malm än tidigare beräknat. Med en genomsnittlig guldhalt på 1,85 gram guld per ton motsvarar det 23 850 kilo guld.
– Målet är att efter hand öka produktionen i anläggningen och redan nästa år producera drygt 3,5 ton. Det skulle göra oss till en av de största producenterna i Norden, säger Michael Nilsson.
Bolaget har säkrat guldpriset till 1 049 euro per uns för en tredjedel av den planerade produktionen. Stora internationella banker finansierar projektet. Bolaget har också mutat in stora områden runt Laiva, på flera tusen hektar, där prospektering väntas pågå under många år framöver.
Ett annat område där bolaget bedriver verksamhet är vid finsk-ryska gränsen, i höjd med Piteå, där man påträffat relativt höga mineralhalter. I Sverige letar bolaget guld bland annat i ett område i södra Västerbotten.
På Stockholmsbörsen, som haft gått ned sedan årsskiftet, sticker Nordic Mines ut som ett undantag. I en jämförelse med andra Uppsalaföretag har det gått bäst på börsen hittills i år. I en skriven kommentar till halvårsrapporten uppger Michael Nilsson att företaget kommit ”en bra bit på väg i vårt mål att bli en av Europas ledande guldproducenter”.
År 2007 hade företaget tolv anställda och Michael Nilsson uppskattade då att bolaget skulle sysselsätta omkring 100 personer om fem år. Det verkar stämma.
– Vi är drygt 80 i dag och kommer att vara närmare 100 vid årsskiftet.