Goda tider för akademiker

Det ljusnar på arbetsmarknaden för akademiker. Företagen söker både ekonomer och tekniker. Det är uppåt också för it-branschen. De som satsade på data under krisåren kan skörda frukterna i dag.

Bjarni Juliusson har gjort som många andra studenter under lågkonjunkturen, pluggat några år extra i väntan på att arbetsmarknaden vänder.

Bjarni Juliusson har gjort som många andra studenter under lågkonjunkturen, pluggat några år extra i väntan på att arbetsmarknaden vänder.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2007-01-26 15:25
Uppsala universitets arbetslivscenter, som hjälper studenter och arbetsgivare att hitta varandra, ser trenden tydligt.
- Vi har väldigt många arbetsgivare som vill rekrytera nyutexaminerade studenter. Till största delen rör det sig om ekonomer, tekniker och studenter som läst data. Vi kunde se uppgången komma redan i höstas, säger Per-Erik Pettersson som arbetar vid centret.

Högvarv
Hela den svenska ekonomin går på högvarv. Finansminister Anders Borg räknar med att upp till 300 000 nya jobb skapas fram till 2010. Arbetsmarknadsstyrelsen, Ams, tror att förra regeringens mål om att 80 procent av alla svenskar i arbetsför ålder ska ha jobb kan komma att uppnås redan vid slutet av det här året.
Databranschen tycks ha kommit ur svackan efter it-bubblan. Branschorganisationen it-företagen har noterat en uppgång sedan början av 2004 och allt pekar på att den fortsätter. Det har gått så långt att sektorn börjar få problem att rekrytera folk på grund av att många studenter valt bort it-utbildningar under krisåren.

Ett undantag
Bjarni Juliusson från Uppsala hör dock till undantagen. Han började på Datavetenskapliga programmer vid Uppsala universitet år 2001. Nu gör han klart sitt examensarbete om programmering av system för sanning med ultraljud. Han räknar med att börja söka jobb om några månader eller till hösten.
- Det ser ljusare ut nu än tidigare. De som jag känner som avslutat sin utbildning och fått jobb tycker inte det är så kärvt längre så jag är positiv. Jag är beredd att ta vad som helst bara det handlar om datorer, och helst i Uppsala, säger han.

"Roligt att plugga här"
Bjarni Juliusson har gjort som många andra studenter under lågkonjunkturen, pluggat några år extra i väntan på att arbetsmarknaden vänder.
- Utbildningen är egentligen på fyra år. Men jag har gått 2,5 år extra nu. Delvis för att det har varit svårt att få jobb. Men också för att det är så roligt att plugga här, säger han.
Universitetsföreningen Uppsalaekonomerna har en egen jobbförmedling, Career Service. Där finns i dag över 20 arbeten utannonserade. Det är företag som Kinnevik, klädjätten H&M, revisionsbyrån Öhrlings och resesäljaren Ticket som söker allt från revisorer till civilekonomer och controllers. Men också flera bemanningsbolag är ute och rekryterar.
- Man vill har nyutexaminerade studenter både för att kapa produktionstoppar och för fast anställning, konstaterar Per-Erik Pettersson.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!