”Universitetsdirektören borgar för goda referenser”. Så står det i avtalet mellan den tidigare chefen vid Sveriges lantbruksuniversitet och SLU som slöts förra året i samband med att han sa upp sig på uppmaning av universitetsledningen.
Nu tänker mannen, som tidigare var chef för SLU:s egendomsförvaltning, kräva universitetet på skadestånd. Utan löftet om goda referenser hade han inte skrivit på avtalet hävdar den tidigare chefen via sin advokat. Han anser att SLU brutit mot det genom att uttala sig negativt om honom i två UNT-artiklar.
Den dåvarande universitetsdirektören Ulf Heyman har tidigare sagt till UNT att mannen fick sluta av flera orsaker och att styrelsens förtroende för honom var i botten. En orsak var hans insatser i det kritiserade Lövstaprojektet. Kostnaderna för forskningsanläggningen som uppförts av egendomsförvaltningen hade skenat i väg. Dessutom riktade de interna revisorerna skarp kritik mot hur förvaltningen skötts under hans ledning. Bland annat påstås det i revisionsrapporterna att han privat hyrt ett garage av SLU men låtit en underordnad signera avtalet i SLU:s namn samt gjort sig skyldig till jäv då han själv anlitat en nära anhörigs företag och även attesterat fakturorna. Ändå skrev Ulf Heyman, i dag vice rektor, på avtalet där den tidigare chefen lovades goda referenser.
– Hela den här affären bygger på att förtroendet från styrelsen till honom blev väldigt dåligt. Vi konstaterade att det här inte kunde fortsätta, säger Ulf Heyman.
Ni ville bli av med honom, men var ändå beredda att berömma hans insatser. Hur går det ihop?
– Som hans närmaste chef hade jag inte några kraftiga invändningar mot hans sätt att sköta sitt jobb. Det var styrelsens förtroende som var kört i botten, inte mitt. Det går inte att ha en fastighetschef som inte har styrelsens förtroende. Men jag skriver som jag tycker, och jag tycker att han skött sig.
Är du nöjd med hans insats?
– Jag kan inte säga att jag inte hade några invändningar alls, men det är ju så det är. Det finns alltid något man är missnöjd med.
Skulle du rekommendera honom för andra arbetsgivare?
– Det beror lite på vilka tjänster det är, just den tjänsten han hade på SLU var kanske inte helt rätt för honom. Men på rätt ställe är han kanonduktig.
Vem var det som föreslog att det skulle stå i avtalet att universitetsdirektören ska ge honom goda referenser?
– Det har jag svårt att komma ihåg och det är väl inte heller särskilt intressant?
Kan man lita på vitsord som kommer från SLU?
– Det kan jag inte svara på. Det här är inte SLU:s ord, utan mina. Sen får folk lita på det bäst de vill.
Det står också i avtalet: ”Innehållet i denna överenskommelse får inte yppas för utomstående”. Hur förklarar du det?
– Det är en jätteskum formulering. Det var ett önskemål från honom. Men i princip är det en offentlig handling och får läsas hur mycket som helst.
Nu är det inte längre Ulf Heyman, utan Martin Melkersson som är universitetsdirektör och alltså den som, enligt avtalet, ska borga för att den tidigare SLU-chefen ges goda referenser.
– Jag kan inte ge honom några referenser alls eftersom jag aldrig träffat honom, utan måste hänvisa till de som kan göra det, säger han.
I övrigt vill han inte ge några kommentarer, utan hänvisar till rektor Lisa Sennerby Forsse. Även hon avböjer dock att svara på UNT:s frågor.