God kommunal riskmedvetenhet

Riskmedvetenheten är stor inom kommunens verksamhetsområden. Det är slutsatsen när Uppsala Brandförsvar för första gången gjort en riskanalys i kommunen.

Uppsala2005-04-04 00:00
Riskanalysen ersätter de räddningstjänstplaner som tidigare gällde 10-15 år. Ett samhälle i förändring anses ställa krav på tätare riskanalyser än så.
-I fortsättningen kommer en riskanalys och en handlingsplan att göras under varje politisk mandateriod, vart fjärde år, säger Mats Sundelius vid Brandförsvaret.
I analysen konstaterar Uppsala Brandförsvar att en expanderande kommun som Uppsala har "en komplicerad riskutveckling, varför det ställs större krav på att bibehålla riskanalysen som ett levande dokument".
Men det är inte främst dramatiska giftgasolyckor eller läckande tankbilar Mats Sundelius i första hand tänker på när det gäller stora risker i kommunen.
-Vi vill tvärtom lyfta fram olyckor som är mycket vanligare, nämligen trafikolyckor med oskyddade cyklister och gångtrafikanter. Det är ett stort problem som måste åtgärdas.

Ses över ofta
Mats Sundelius säger att det är viktigt att riskanalyser görs relativt ofta eftersom samhället förvandlas så snabbt.
Ett exempel är lägenhetsbränderna i kommunen som på ett drastiskt sätt ändrat karaktär.
-Det märks att allt äldre människor vårdas i hemmet.
Nuförtiden är det oftast 85+-are som förolyckas i lägenhetsbränder. Förr var det typiska offret för en lägenhetsbrand en medelålders man som somnat från groggen och cigaretten.

Social förändring
Social förändring och oro tas också upp i riskanalysrapporten. Det handlar om allt från brinnande bilar till bus, skjutningar och bränder i stadsdelar som Stenhagen och Gränby.
-I den handlingsprogram vi nu arbetar med skall vi undersöka hur den här sortens risker kan åtgärdas.
Handlingsprogrammet som bygger på Uppsala Brandförsvars riskanalys skall presenteras i juni.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om