God effekt av återställande kirurgi efter könsstympning

Ett förbättrat sexliv, mindre smärta och en känsla av att vara nöjd och bekväm med sin kropp igen. Det är positiva effekter som
kvinnor som återställts efter könsstympning upplever, visar ny forskning.

I dag kan kvinnor som könsstympats som barn återställas med en speciell kirurgisk metod. Nu har Uppsalaforskare frågat kvinnor om erfarenheter efter ingreppet och många är nöjda.

I dag kan kvinnor som könsstympats som barn återställas med en speciell kirurgisk metod. Nu har Uppsalaforskare frågat kvinnor om erfarenheter efter ingreppet och många är nöjda.

Foto: Isabell Höjman/TT

Uppsala2021-07-24 10:00

Sedan 2014 finns i Sverige en möjlighet för kvinnor som könsstympats som barn att återställas genom ett kirurgiskt ingrepp som ska ge funktionen och anatomin tillbaka. Men det finns en brist på studier kring effekterna och hur kvinnorna upplevt det efteråt.

Nu har forskare från bland annat Uppsala universitet studerat det, genom att i en kvalitativ studie intervjua 18 kvinnor mellan 21 och 58 år som vid ett svenskt universitetssjukhus återställt det som stympats. Resultaten publiceras i den vetenskapliga tidskriften Plos one.

Många av kvinnorna uttrycker positiva effekter kring såväl sexuella, psykosociala och estetiska aspekter av ingreppet. Ett huvudsakligt skäl för många att genomgå återställandet var att förbättra sitt sexliv, som de uppfattar har påverakats negativt av att de könsstympats som unga. Forskarna noterar att även om de inte gjort någon systematisk undersökning eller mätning av känsligheten före och efter återställandet av könsorganen så verkar många kvinnor uppleva en förbättrad känslighet.  

Men för några innebar ingreppet en besvikelse när det gäller effekterna och att de "hoppats på mer".  Alla har dock uttryckt tacksamhet över att ha fått genomföra återställandet. 

Forskarna betonar att det inte går att dra generella slutsatser för en större mängd kvinnor utifrån intervjuerna. Men, skriver de, resultaten är ändå värdefulla för vårdgivare och för forskare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!