FN:s världshälsoorgan WHO är redo att ta bort klassningen av A/H1N1 som en världsomspännande epidemi. Generaldirektör Margaret Chan ifrågasätter om den nya influensan – även kallad svininfluensa – längre behöver särskild vaksamhet, eftersom viruset inte tycks ha blivit farligare. De flesta av oss har nog till och med glömt bort det.
Det var 11 juni i fjol som den nya influensan uppgraderades till pandemi. Bara själva ordet tycktes sjukdomsframkallande. Många medier fick hög feber och började yra om världens undergång. Blodtrycket steg hos myndigheter världen över. Ångesten kröp in i stugorna och barnfamiljer panikköade i kylan, medan makthavare smet in bakvägen på vaccinationsbyråerna.
Ett år senare är det drunkningsdöden som härjar, och möjligen tar några av oss en TBE-injektion. I landstingens lager ligger åtta miljoner överblivna vaccindoser för H1N1 – 245 000 i Uppsala – och undrar säkert vart kön tog vägen.
Sedan maj 2009 har drygt 11 000 fall av svininfluensa konstaterats. 29 personer har avlidit, de flesta 40–65 år gamla. Medierna rapporterade om varje enskilt dödsfall, trots att nästan alla tillhörde riskgrupper. Att jämföra med det obefintliga intresset för de cirka 1000 dödsfall som vanlig säsongsinfluensa årligen skördar.
Frågorna hopar sig. Var det verkligen en pandemi? Har läkemedelsindustrin påverkat WHO? Har medierna agerat ansvarsfullt?
På WHO:s hemsida försvarar sig Margaret Chang mot anklagelserna om att hon påverkats av läkemedelsindustrin. I samma andetag medger hon att WHO måste införa striktare regler för sin interaktion med samma industri. Ja, uppenbarligen vore det bra för trovärdigheten.
Att klassa H1N1 som pandemi tycks ändå ha varit korrekt. WHO kan ju inte rå för att det är ett så lysande rubrikord för kalla kårar och klirr i kassan.
Att ta fram vaccin var säkert inte heller fel, alla influensor kan ju vara farliga för riskgrupper. Denna var ny och okänd. Vaccination kan dämpa smittspridningen. I ”trygghetsnarkomanernas land” Sverige, där 60 procent vaccinerade sig, blev epidemin också relativt lindrig.
I en globaliserad värld kommer vi att få se fler pandemier. Därför måste vi också lära oss att inte agera Krösa-Major inför vartenda frågetecken. Ännu har vi förresten inte fått svar på varför 2 000 invånare i just Mexico City fick svår lunginflammation av H1N1. Om det nu alls är korrekt.