Glödhet konjunktur i Uppsala

Konjunkturen i Uppsala län är "glödhet". Enligt höstens småföretagarbarometer har vårens konjunkturuppgång förstärkts både inom tillverkningsindustrin och tjänstesektorn. Toppen är dock nådd och en nedgång spås under nästa år. Men det blir ingen kraschlandning. Snarare "pyspunka".

Foto:

Uppsala2007-11-20 15:50
Organisationen Företagarna har aldrig redovisat en så stark konjunktur under de 20 år Småföretagarbarometern genomförts. Länets konjunkturindikator, summan av beställningar, omsättning och sysselsättning, har stigit från 131 till 149 sedan i våras.
- En tillväxt som är klart över riksgenomsnittet. Bara Västernorrland slår oss. Att det går så bra beror på att Uppsala har en stor andel tjänsteföretag som har en fin utveckling. De stora företagen i Norduppland går bra och fungerar som draglok för de mindre i regionen, säger Lars Hennix regionchef vid Företagarna i Uppsala.

Av de 131 småföretagare som besvarat barometerns frågor i Uppsala län uppger 63 procent att de haft en ökad orderingång de senaste tolv månaderna. Den starka omsättningstillväxt som rådde i våras har stärkts. Det har resulterat i att sysselsättningen ligger i topp. Under de senaste tolv månaderna har 35 procent av företagen rekryterat personal. Hela 68 procent uppger att de har fullt kapacitetsutnyttjande - att all personal och alla maskiner går för fullt. Bara sju procent har gjort neddragningar.
Men i likhet med andra delar av landet är en avmattning på gång.
- Högkonjunkturen förväntas svalna de kommande tolv månaderna, framför allt inom industrisektorn. De uppländska företagen är ganska pessimistiska, men man ska ha klart för sig att nedgången går från en hög nivå så det blir ingen kraschlandning, snarare pyspunka, säger Lars Hennix.

Michael Patring kontorschef vid Swedbanks företagskontor i Uppsala har redan märkt avmattningen.
- Våra kunder är mer återhållsamma när det gäller nyinvesteringar. Man har satsat mycket under de senaste tre åren. För att fortsätta expandera måste större investeringar till och det är man lite avvaktande inför, säger han.
Det största hindret för fortsatt expansion är dock bristen på kompetent arbetskraft. Över 35 procent av de tillfrågade företagen har svårt att hitta personal med rätt utbildning. Problemen är betydligt svårare i tillverkningsindustrin än inom tjänstesektorn. Hälften av Uppsala läns företag har under året tvingats säga nej till order på grund av att de inte har arbetskraft.
- Trots det visar vår barometer att vi fortfarande har ett väldigt gott läge för småföretagen i Uppsala län och i resten av landet, säger Lars Hennix.



Fotnot: Småföretagarbarometern produceras av Swedbank och Företagarna. 3916 privata småföretagare med 1-49 anställda har tillfrågats, av dem 131 i Uppsala län.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!