Glödhet byggkonjunktur - få nya jobb

Trots en glödhet byggkonjunktur blir det inte många nya jobb i Uppsala. Fortfarande går 200 byggnadsarbetare i länet utan jobb. Skälet är konkurrensen från andra länder, främst från Baltikum, och att moderna byggen inte kräver lika mycket personal.

Uppsala2005-09-10 00:00
"Mot oanade höjder" är rubriken på Sveriges Byggindustriers färska konjunkturbedömning för 2005—2006. Stora offentliga satsningar på vägar och järnvägar parat med ett ökat bostadsbyggande ger ett mycket gynnsamt läge för byggmarknaden i hela landet.
En regional prognos för Uppland håller på att tas fram och läget för framför allt Uppsala ser mycket ljust ut.
—Vi har tagit fram en lista på större projekt som är på gång. Inget av dessa verkar ha flyttats framåt i tid och det är ju bra, säger Roine Nordensten, Byggindustriers Uppsalachef.
—Uppsala är förstås motorn, med många projekt på över 100 miljoner kronor. Norrtälje för en del och Norduppland något enstaka. Däremot har det inte blivit så många projekt i Enköping som vi hade trott, säger han.
Bostadsproduktionen i Uppsala blir fortsatt hög, och när nya E 4 står klar tar byggandet vid Östra station fart. Hans Olsson, ordförande för Byggnads i Uppland, tror ändå bara att arbetsmarknaden för byggnadsarbetare kommer att hållas stabil de kommande fem åren.
—Det ser positivt ut med alla projekt. Men vi har fortfarande 200 arbetslösa i länet och trycket på yrkesutbildningarna är högt så någon brist på arbetskraft blir det inte fråga om.
Säsongsarbetslösheten, att betydligt fler saknar jobb under vinterhalvåret, kommer också att bestå, tror han.
Skälet är att det behövs allt färre på byggena i dag. Bostadshus består exempelvis ofta av prefabricerade moduler som sätts ihop på plats. Det har också skett en uppsplittring på byggmarknaden. I stället för att en stor byggherre gör allt delas bygget upp i många delar.
—Det finns många exempel på att huvudentreprenören bara har fem anställda på plats. Resten görs av underentreprenörer och i den gruppen finns långt ifrån bara yrkesmän, säger Hans Olsson.
Han säger att det är mycket vanligt att arbetare från bland annat de baltiska staterna vistas i regionen ett fåtal veckor för att göra mindre jobb och sedan åker vidare. Roine Nordensten har samma bild.
—Visst vill många komma hit och tjäna lite extra. Det gäller hela EU, men främst från Baltikum.
Hans Olsson ser med oro på utvecklingen för hans medlemmar.
—Det är svårt med kontroll, det öppnar för fusk och lycksökare på arbetsplatserna. Generellt är det också negativt för arbetsmiljön med specialiseringen, att allt fler bara jobbar med en och samma sak på bygge efter bygge, säger han.

Läs mer i UNT: Små jättar bygger Industristaden
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om