– Det här är en jätteviktig konferens. Det finns ett utrymme nu för att placera in antibiotikaresistens som den tysta pandemin.
Det säger Otto Cars, seniorprofessor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet och grundare av ReAct ett globalt nätverk för forskning om antibiotikaresistens.
Det han syftar på är årets upplaga av Uppsala health summit. Det digitala toppmötet lockar förutom internationellt ledande forskare också beslutsfattare och topptjänstemän. Bland andra medverkar Lena Hallengren (S), socialminister, samt centrala personer från Världsbanken och Världshälsoorganisationen.
Det är andra gången toppmötet i Uppsala har antibiotikaresistens som tema. Men inget har hänt som gör att frågan är mindre viktig nu än 2015. Nya perspektiv behövs för att ge frågan rätt tyngd, menar Otto Cars.
– Vi är i ett kritiskt skede nu där utvecklingen av nya antibiotika sedan länge avstannat, medan vi samtidigt ser en fortsatt felanvändning av dessa livsräddande läkemedel.
Han gör en liknelse med klimatfrågan.
– Antibiotikaresistens är en större fråga än vad många tror och precis som med klimatfrågan behövs nu ett starkt politiskt ledarskap som tar ett helhetsgrepp, samtidigt som det är allas ansvar och vi måste ändra våra beteenden, säger Otto Cars.
Därför är just beteendefrågorna i centrum i år. En av toppmötets gruppdiskussioner handlar om konsumentansvaret, eftersom antibiotikaresistens är en stor fråga även inom livsmedelsproduktion och djurhållning.
Diskussionen leds av Anna-Carin Nordvall, forskare i företagsekonomi vid Uppsala universitet. Hon blev överväldigad när hon fick frågan om att delta på ett toppmöte om ett ämne som traditionellt setts som en medicinsk fråga.
– Men vi kan komma in med perspektiv som saknats och som kan ha en viktig roll för vi ska komma tillrätta med problemen.
Hon fokuserar på frågor om vad som får konsumenter att välja en viss vara och på de sociala normer som styr oss.
– I vår diskussion vill vi lyfta hur man överbryggar de mentala barriärer du har när du gör din köpval, och vilken roll exempelvis dagligvaruhandeln har för att putta oss i rätt riktning, säger Ann-Carin Nordvall.
Meningen var att Kronprinsessan Victoria skulle ha invigt årets toppmöte. Men då hon insjuknat i covid-19 kommer en hälsning från henne läsas upp av Anders Hagfeldt, Uppsala universitets rektor.