Globaliseringen kan ge fler jobb

Uppsala2008-11-19 00:01
Låglöneländer konkurrerar ut höglöneländer. Den kinesiska bilindustrin, där löneläget är en bråkdel av det amerikanska, konkurrerar ut den amerikanska. Det finns en föreställning om att globaliseringen skulle utgöra ett hot mot sysselsättningen i höglöneländer.
Och kraven från de konkurrensutsatta känns igen. Stödpaket för att "rädda jobben" - och protektionism för att hålla borta/begränsa införseln av den billiga produktionen. Nog fanns det sådana stämningar i den senaste amerikanska valrörelsen ?
Men stämmer verkligen föreställningen om jobbens obevekliga och ödesbundna marsch från nord till syd, från i- till u-länder? I stunden när ett företag, utkonkurrerat, läggs ner och tjänsteman och arbetare blir arbetslösa kan det förefalla så - och ännu hårdare slår det förstås när det är en dominerande arbetsgivare på orten.
Men hur är det över tid och mer generellt sett? Ställs frågan så är svaret inte alls lika entydigt. Strukturförändringar har ju funnits och ägt rum länge. De är verkligen inget exklusivt resultat av den finanskris och begynnande recession som just nu präglar världsekonomin.

I en rapport som ska läggas fram för Globaliseringsrådet i december, och som häromdagen refererades i Dagens eko, argumenterar professor Lars Calmfors för att sambandet snarare skulle vara det motsatta. Han har undersökt hur sysselsättningen i höglöneländer som Sverige påverkats av stort utbyte med låglöneländer - dels i form av stort handelsutbyte och dels genom att produktion flyttats över till dit.
Och resultatet är alltså att sysselsättningen i länder som Sverige inte minskar, utan snarare ökar i takt med globaliseringen. Det beror på att den billigare produktionen i låglöneländerna gör företagen här hemma mer lönsamma och därmed skapar förutsättningar för fler, och då mer kvalificerade, jobb.
Samtidigt medför ökad produktion i låglöneländer också en större konkurrens, som bidrar till att hålla priserna nere.
Det ser ut som en situation där det, långsiktigt, bara finns vinnare. Men Lars Calmfors pekar ändå på en komplikation. Med större konkurrens och fler kvalificerade jobb ökar inkomstklyftorna.
Må så vara - men inkomstklyftor är trots allt mycket lättare att både hantera och leva med i en expanderande global ekonomi, än i stagnation bakom tullmurar och handelshinder.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om