Globala bedrägerihärvor
Åklagare i Uppsala utreder sex härvor av globala aktiebedrägerier där de drabbade tros ha bluffats på totalt cirka tio miljarder kronor.- Beloppen är kolossala. Vi tror att den här typen av bedrägerier omsätter lika mycket som den globala droghandeln, säger chefsåklagare Ola Laurell.
- I enbart dessa två utredningar uppskattar vi att de personer som köpt falska aktier har förlorat cirka två miljarder kronor, uppger Ola Laurell.
Han har fram till i juni arbetat vid Internationella åklagarkammarens kontor i Uppsala men nyligen flyttat till Eurojust i Holland, ett slags Interpol för åklagare, där han fortsätter att spåra gärningsmännen.
- Man kan undra hur någon kan köpa aktier per telefon av en okänd mäklarfirma.
Men aktörerna är oerhört skickliga. En stor del av de drabbade är inga lättlurade personer, där finns professorer, advokater, bankfolk och många som är vana vid att handla med aktier, säger han. Ett stort problem är bristen på utredningsresurser.
- De här utredningarna tar mycket tid och polisen hinner inte med. Då spelar det ingen roll att åklagare vill att det ska vidtas åtgärder, framhåller Ola Laurell.
Så här kan ett bedrägeri gå till: Ett telemarketingföretag ringer och ber att få skicka information om en aktie och en budbil kommer hem med påkostade broschyrer.
- Sedan ringer någon trevlig mäklare och erbjuder sig att göra en analys av din ekonomi. Samtalen kan pågå i månader medan förtroendet byggs upp, berättar Jan Green vid Finansinspektionen.
En dag säger mäklaren att firmans analysavdelning hittat en intressant aktie och kunden gör ett köp.
- Kunden får en egen aktieportfölj på nätet och kan följa hur värdet på aktierna stiger. Inledningsvis kan det röra sig om kända företag men aktierna är fejkade, uppger Mats Persson vid Uppsalapolisens ekorotel.
Efter ett tag erbjuds kunden ett fantastiskt pris för sina aktier om de byts ut mot aktier i ett annat företag. Det företaget är dock en bluff rakt igenom.
Det tillkommer avgifter och hela tiden pressas kunden att betala in mer pengar. Vill kunden sälja börjar mäklarna förhala processen, de gör sig oanträffbara etc.
- I slutfasen kan kunden bli uppringd av någon som presenterar sig som advokat och säger att det sitter fyra bedragare gripna i Washington. Mot ett förskott på 10 000 dollar ska den här personen ge juridisk hjälp, berättar Mats Persson.
Enligt Jan Green på Finansinspektionen är Sverige ett av de länder som ligger i topp när det gäller antal drabbade.
- Omfattningen är mycket svår att ange. Under 2005 skrev jag ned uppgifter från de svenskar som hörde av sig till mig. Enbart dessa personer hade förlorat 120 miljoner kronor.
Finansinspektionen har en snabbt växande varningslista som i dag omfattar 824 oseriösa företag. Ett av dem är mäklarfirman McBain Baxter som lurade Uppsalaföretagaren i artikeln intill.
Jan Greens råd är enkelt:
- Köp aldrig aktier på telefon av någon okänd person eller från ett okänt företag i utlandet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!