Glasets utseende avgör mängden alkohol i groggen
Chansen (eller risken) att få mycket gin, vodka eller rom i groggen är betydligt större i låga glas med vid botten än i höga glas med smal botten. Till och med professionella bartenders låter sig luras av glasets utseende.
Studien omfattar 198 studenter och 86 bartenders som under olika betingelser prövat att på fri hand hälla upp drygt 44 milliliter gin, vodka, rom eller whisky i låga, vida respektive höga, smala glas.
Såväl de låga som de höga glasen kunde ta emot drygt 3,5 deciliter vätska.
Försöken visar att studenterna mer eller mindre regelmässigt hällde uppemot 30 procent mer alkohol i de låga än i de höga glasen. Själva trodde studenterna att de gjort precis tvärtom, dvs hällt mer i de höga än i de låga glasen.
Trots att bartendrarna i studien hade i genomsnitt sex års yrkeserfarenhet klarade de sig inte särskilt mycket bättre än studenterna. De hällde drygt 20 procent mer alkohol i låga än i höga glas. Inte ens när de uppmanades att särskilt skärpa sig klarade de att hälla samma mängd i båda sorternas glas.
För att få korrekt mängd alkohol i groggen förslår forskarna att man använder höga, smala glas, helst med en volymmarkering på sidan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!