Glasbyggnad planeras på 1800-talsgård

Ett nytt kontors- och butikshus föreslås i kulturmärkt miljö intill Vaksalagatan i centrala Uppsala.

En första skiss till utbyggnad på gården vid Vaksalagatan-Salagatan. Utformningen kan behöva omarbetas, enligt byggnadsnämnden.

En första skiss till utbyggnad på gården vid Vaksalagatan-Salagatan. Utformningen kan behöva omarbetas, enligt byggnadsnämnden.

Foto: Illustration: Vespr AB

Uppsala2018-03-25 14:05

På gården innanför det gamla pantbankshuset från 1884, vid hörnet Vaksalagatan-Salagatan, vill fastighetsägaren skapa en tillbyggnad med arbetsplatser och handel. Omkring 1200 kvadratmeter lokalyta planeras på innergården. Ett befintligt gårdshus rivs och ett större träd på innergården mot Salagatan tas ned, om planerna blir verklighet.

Kommunens plan- och byggnadsnämnd är i princip positiv till en utveckling med fler verksamheter och arbetsplatser i kvarteret, men har reservationer mot den skiss som presenterats över tillbyggnaden. Huset föreslås få en modern utformning med stora glasytor i bottenvåningen. Skissen innehåller en kubformad byggnad med platt tak.

– Här behöver man nog arbeta mer med både takkonstruktion och utformning, exempelvis så att huset smälter in i miljön och tar upp något från det gårdshus som rivs i förslaget. Taklandskapet med brutna tak och plåtdetaljer är inte oviktigt, säger byggnadsnämndens ordförande Erik Pelling (S).

Enligt en analys av pantbankhusets kulturmiljövärden är det främst husets välbevarade arkitektur och dess betydelse för stadsbilden som är värdefull, i synnerhet fasaden mot Vaksalagatan. Innergården och gårdshuset bedöms ha mindre kulturhistoriskt värde.

Plan- och byggnadsnämnden har nu beslutat att ett förslag till detaljplan för utbyggnaden ska tas fram. Fler handelslokaler bedöms stärka Salagatans funktion som stadsstråk och stärka sambandet mellan Vaksalagatan och S:t Persgatan. Innergården används i dag främst för parkering, enligt kommunens utredning.

Planen ska ta hänsyn till den känsliga miljön med pantbankshuset och det gamla tingshuset från 1868 strax intill, som i dag är föreningslokal.

– Det finns stora möjligheter att utveckla och förbättra fastigheten, men då ska man också ta tillvara platsens möjligheter för att berika den här delen av staden, säger byggnadsnämndens andre vice ordförande Therez Olsson (M).

Ett första förslag till detaljplan kan gå ut på samråd under andra halvåret 2019, om tidsplanen håller.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!