Glamouryrke ingen dröm

Våra jobbdrömmar håller på att förändras. Längtan efter glamorösa yrken har ersatts av mer jordnära drömmar och nu är det personalchef som är svenska folkets drömyrke.

En bergsklättrare övar att klättra på Danviksklippan i Stockholm.

En bergsklättrare övar att klättra på Danviksklippan i Stockholm.

Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX

Uppsala2012-05-14 11:02

Barn drömmer ofta om sitt framtida yrkesliv och många låter drömmarna flyga fritt. Fotbollsproffs, popstjärna, filmstjärna, astronaut och brandman var några av de svar tidningen Forbes fick när de frågade barn mellan 5 och 12 år om deras drömjobb.
Att arbeta som stjärna inom något område var absolut populärast men även yrken som ofta skildras i tv-serier som läkare och advokater stod högt i kurs.
Svaren från de yngsta i undersökningen var, kanske inte helt oväntat, de mest innovativa. Superhjälte var det mest populära karriärvalet bland 5-åringarna och allra helst ville de axla Peter Parkers jobb som Spindelmannen. De barn som inte ville spendera arbetsdagarna flygandes mellan skyskrapor kunde tänka sig att bli prinsar, prinsessor eller Svampbob Fyrkant.

Ju äldre vi blir verkar våra högtflygande karriärplaner som superhjältar kraschlanda, åtminstone om man ska tro den undersökning Manpower publicerar i sin Work life rapport. Nio av tio tillfrågade anser inte att de i dag har sitt drömjobb och hoppet om att man en gång kommer nå det sjunker snabbt med åren.
Bland personer födda på 80- och 90-talet tror nästan hälften att de kommer nå sitt drömjobb medan bland personer födda på 50-talet eller tidigare är samma siffra bara 17 procent.
Vilken typ av yrken vi strävar efter förändras också ju äldre vi blir. Medan barnen ville bli stjärnor ville studenter 2011 allra helst arbeta som ingenjörer. Det absoluta drömyrket sett till hela svenska folket var personalchef.

Arbetsförmedlaren Catrine Berg, stationerad i Sigtuna, är ansvarig för ett projekt som ska hjälpa ungdomar ut på arbetsmarknaden. Hon möter dagligen människor som har olika jobbdrömmar och håller med om att jobben unga drömmer om har förändrats.
– Folk drömmer inte om lika glamourösa yrken längre. I dag är det nog viktigare att ha ett ordnat liv och ett bra jobb som man mår bra av, säger Catrine Berg.
På jobbet coachar och vägleder hon ungdomar i rätt riktning men uppmanar inte till att man ska ge upp drömmen.
– Först måste man komma fram till om det är möjligt att nå sitt drömjobb. Är det inte det i nuläget får man försöka skaffa sig det som krävs för att det ska bli möjligt, säger Catrine Berg

Allt fler utbildar sig på högre nivå, vilket leder till att arbetsmarknaden ofta också kräver högre utbildning.
– Dagens popstjärnor är ju inte bara popstjärnor utan har ofta en utbildning och karriär vid sidan om, säger Catrine Berg.
Något som bekräftas av Peder Stenberg, sångare i Deportees och Martin Rolinski, tidigare sångare i Bodies without organs som hittills har läst 352,5 respektive 277,6 högskolepoäng vid sidan av sina musikkarriärer.
– Jag tror det är farligt att tänka att första jobbet måste vara drömjobbet. Man får tänka att allt man gör på något sätt oftast kan hjälpa en på traven mot drömmen. Drömjobbet får man helt enkelt ta lite senare, säger Catrine Berg.

Manpowers undersökning visar att personer i åldern 50–70 år har författare som etta på sin lista över drömyrken. Livet som popstjärna, superhjälte eller prins får numera helt enkelt vänta några år till.

Fakta

Svenskars drömjobb

1. Personalchef

2. Entrepenör

3. Ingenjör

4. Författare

5. Läkare

6. Äventyrare

7. Fotograf

8. Managementkonsult

9. Pilot

10. Musiker

Källa: Manpower

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!