Glädje, fest och bön när ramadan tog slut

Fastemånaden ramadans slut firades på lördagen av många muslimer. I Uppsalas moské samlades många hundratals muslimer för bön.— Det här är en speciell dag fylld med glädje och fest, säger Khaled Chowdhury.

Många hade samlats för att ta del av bönen och festligheterna.

Många hade samlats för att ta del av bönen och festligheterna.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2004-11-13 11:17
Det är mycket trångt i Uppsalas moské på lördagsmorgonen, men stämningen är god. Många ler och hälsar. Muslimer från orter runt om Uppsala har också kommit för att be. Moskén, som ska rymma 2 000 personer, är nästan full.
- Jag brukar inte gå hit så ofta, men i dag är det lite speciellt, berättar 16-åriga Halabja Orfali, som vi träffar vid kvinnoingången.
Många muslimer runt om i världen firar på lördagen högtiden Eid al-Fitr, som tar vid efter ramadan. Andra muslimer anser dock att högtiden infaller först på söndagen. Allt handlar om månen. I den muslimska kalendern börjar varje månad när det är nymåne och motsvarar ett månvarv, det vill säga 29 eller 30 dagar.

Stor förvirring
Eftersom nymånen visar sig vid olika tidpunkter runt om i världen så börjar inte en muslimsk månad på samma dag överallt. För att veta exakt vilken dag ramadan slutar måste man vänta tills nymånen syns på himlen igen. Förra året blev det exempelvis stor förvirring när mullor i den heliga staden Qom i Iran förklarade att ramadan var över en dag innan den högste ledaren kom med samma besked.
— Vi väntade in i det sista på besked från Mecka på fredagen. Sedan var det klart att fira, förklarar Khaled Chowdhury, som är sekreterare i moskéns styrelse.

Lite som julafton
Oavsett exakt dag är högtiden Eid al-Fitr en dag fylld av glädje och fest. Meryem Özcan berättar att firande med familj och vänner väntar senare under dagen.
- Efter bönen äter vi frukost, sedan umgås vi och äter gott, säger hon.
Akmal Hyder, som står i mittgången och samlar in pengar till moskén, ler och säger att Eid al-Fitr är lite som julafton.
- Man är glad. Familj och vänner brukar samlas för att njuta av god mat och ge barnen presenter. Man ger även gåvor till fattiga och försöker bli sams om man är ovänner, säger han och ler.

Större kunskap
I moskén bjuds det även på sötsaker den här morgonen. För nu är fastan över för många. Ramadan innebär att man ska hålla sig borta från allt som bryter fastan från gryningen till solnedgången. Detta ska bland annat skydda från synder och vara en väg till paradiset.
Khaled Chowdhury, som kom till Sverige redan 1977 från Bangladesh, säger att han tycker att det har blivit lättare att fira ramadan i Sverige.
— Det finns en större kunskap i dag om vad fastemånaden innebär. Jag brukar tala om för mina arbetskamrater att jag fastar, men det brukar inte påverka mitt arbete. Jag brukar må bra, säger Khaled Chowdhury.
Klockan är strax efter tio och bönen är slut. Från moskén strömmar människor från världens alla hörn ut i solskenet och kylan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!