Giftig växt ett problem i Uppsala

Just nu blommar jättelokan. Det uppskattar inte Uppsala kommun som försöker bekämpa den giftiga växten.

En jätteloka i Uppsala reser sig över vegetationen på ett fält.

En jätteloka i Uppsala reser sig över vegetationen på ett fält.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2017-07-05 20:32

Jättelokan är växten som kan bli upp till tre meter hög. Människor som kommer i kontakt med den riskerar att bränna sig rejält och dessutom sprider sig växten lätt och slår ut annan växtlighet. Därför bekämpas jättelokan av kommunen och under juni och juli månad blommar den.

– I Uppsala finns den på ungefär ett tjugotal ställen och då handlar det om allt ifrån enskilda individer till hundratals, säger Åsa Hedin, naturvårdsstrateg på Uppsala kommun.

Två områden ska vara särskilt utsatta i nuläget.

– Dels har vi ett vid ravinen i Bäcklösa som ligger i närheten av Gottsunda och Valsätra. Dessutom finns det ett vid Gnistarondellen – där är populationen också stor, säger Åsa Hedin.

Förra året tog Uppsala kommun fram en långsiktig bekämpningsplan. Den innebär att man i större utsträckning kartlägger jättelokans utbredning i Uppsala. Dessutom jobbar kommunens parkarbetare med att försöka eliminera bestånden.

– Vi har ett gäng som är specialiserade på det här. Vi prioriterar vår egen mark och utsatta områden i närheten av cykelvägar, förskolor och bostadsområden – vi vill inte att växten ska få fäste där.

På 80-talet var jättelokan ett stort problem i Uppsala. Då användes gift för att råda bot på skadeväxten.

– Vi använder inte gift längre utan nu använder vi oss i stället av mekaniska metoder som att gräva av rötterna och klippa av blommorna för att växten inte ska få frön. Det är kanske inte lika effektivt men vi har ändå valt att köra på den linjen av miljöskäl. Det är oroväckande att växten inte är så lätt att ta kol på. Jättelokan trivs i närheten av vattendrag och det är inte alltför otroligt att den får en spridning längs Fyrisåns stränder.

Allmänhet som fått syn på en jätteloka uppmanas att höra av sig till kommunen.

– Man kan kika på kartverktyget på vår hemsida och se om det rapporterats förekomst där. Har det inte det så får man jättegärna skicka in och tipsa oss om vart det finns jättelokor. Skicka gärna med en bild också.

LÄS MER: Kommunen förklarar krig mot giftig växt

LÄS MER: Karta över kända områden (kommunens hemsida)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!