Gifter minskar hos djur

Halterna av PCB och flera andra miljögifter har sjunkit kraftigt hos svensk nötboskap och grisar sedan början av 1990-talet. I många fall är de nu så låga att de inte går att mäta med gängse analysmetoder.

Uppsala2009-01-23 08:55
Det visar forskare vid Livsmedelsverket i Uppsala och Uppsala universitet i en ny studie, som publiceras i det senaste numret av facktidskriften Chemosphere.
- Det är glädjande att se att insatserna för att få bort organiska klorföreningar från djurens foder och miljö verkligen lett till en kraftig minskning av dessa föroreningar i själva djurproduktionen, säger docent Anders Glynn, toxikolog vid Livsmedelsverket.

Studien bygger på uppgifter från det officiella svenska kontrollprogrammet för så kallade organiska klorföreningar i djur som används inom livsmedelsproduktionen.
I programmet ingår att fortlöpande mäta halterna av de tre organiska klorföreningarna PCB, HCB och DE i fettprover som tas på slumpmässigt utvalda kor, kvigor, tjurar och grisar vid landets slakterier. Att mätningarna görs i fettprover beror på att det är framför allt i fettvävnaden som sådana miljögifter lagras in.

Under åren 1991 till 2004 togs drygt 1 400 sådana prover. Bara i fem av dem - tre från nötboskap och två från gris - var halten av PCB i nivå med eller högre än gällande gränsvärde för hur mycket av detta miljögift som får finnas i livsmedelsproducerande djur. Dessa fem prover togs före 1999.
- Även om de uppmätta halterna av organiska klorföreningar varierat något från år till år är ändå trenden att nivåerna blivit allt lägre helt klar. Hos kor och tjurar har de sjunkit med 6 till 8 procent per år, hos grisar med hela 10 till 12 procent per år, säger Anders Glynn.

Även om halterna av PCB och DE - som är en nedbrytningsprodukt av det fruktade insektsgiftet DDT - är något högre i djur från södra än från norra Sverige har halterna av miljögifterna i fettvävnaden hos nöt och grisar sjunkit kraftigt i nästan hela landet.
Sedan millennieskiftet hittas inget PCB alls i mer än hälften av fettproverna från grisar och sedan 2003 är en lika stor andel av proverna fria från DE.
- Det är dock viktigt att påpeka att den analysmetod som använts i första hand utvecklats för att spåra halter som ligger i närheten av gällande gränsvärden. Så även när vi inte hittar några organiska klorföreningar kan det ändå finnas låga halter av dem i proverna, säger Anders Glynn.

Han hoppas att en ny, känsligare analysmetod inom kort ska kunna användas inom det svenska kontrollprogrammet för att hålla fortsatt koll på och studera hur dessa sedan länge förbjudna ämnen gradvis elimineras från djur i livsmedelsproduktionen.
- Med redan nu är nivåerna i nöt och gris så låga att de sannolikt inte innebär några allvarliga hälsorisker för oss människor när vi äter kött eller dricker mjölk, säger Anders Glynn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!