Jonas Hentati Sundberg säger själv att Hudson Bay kanske låter som en liten vik. Men så är definitivt inte fallet. Faktum är att vattnet täcker en yta som är tre gånger större än Östersjön. Anledningen till att SLU-forskaren styrde skutan till denna oupptäckta del av världen var för att titta närmare på fågel- och fiskbeståndet.
– Det här är ett ställe som det egentligen inte fiskas på idag. Och det är ganska unikt. I princip finns det fiskebåtar över hela världen idag, säger Jonas Hentati Sundberg.
Att det inte bedrivs något fiske här finns en naturlig förklaring till: Det är iskallt större delen av året. Drygt tio månader av året täcker havsisen vattnet i norra Hudson Bay. Och ön som Jonas Hentati Sundberg och hans forskarkollegor gjorde till sitt hem under en sommarmånad ligger 140 kilometer ifrån närmaste civilisation. Den befolkas i stället av isbjörnar.
– Vi gick runt med laddat gevär var vi än gick. Gick vi på toa hade man geväret i handen. Första dagarna tänkte man jättemycket på det, sen blev det mer en vana. Och till sist blev det nästan att man tänkte att det hade varit roligt om det kom en isbjörn, säger han.
Och en bit in på expeditionen fick Jonas Hentati Sundberg syn på en isbjörn. På avstånd såg forskarteamet hur en stor lurvig varelse slappade och rullade runt i snön.
– Det var nästan som att den inte märkte oss. Det blev en fin upplevelse, för vi såg den verkligen i sin egen miljö. Sen hade jag hjärtklappning resten av dagen. När vi vände såg vi den i säkert två timmars tid. Och då kollade man över axeln rätt ofta, om man säger så.
Men isbjörnar var inte det enda på ön som forskarna behövde vara uppmärksamma på. I området runt norra Hudson Bay bor det i huvudsak inuiter, och enligt Jonas Hentati Sundberg är inuiterna mer oroliga för valrossar än isbjörnar. Bland annat är risken att en valross kommer och välter ens båt när man är ute till havs, berättar Hentati Sundberg.
– Jag var i och badade en gång när det var valrossar hyfsat nära, men då var jag väldigt snabbt uppe ur vattnet igen.
Har du någonsin känt dig så långt hemifrån?
– Haha, nä. Man kände sig liksom utslängd. Samtidigt som det är fint när man är ett litet gäng som gör det här. Vi bodde sju personer i en liten stuga och delade all tid tillsammans. Då blir man ett tajt gäng.
Utöver Hentati Sundberg var det en svensk AI-expert, tre kanadensiska forskare och två franska forskare på expeditionen. För att studera fiskebeståndet i norra Hudson Bay hade forskarna hjälp av en speciell segeldrönare. Den kostar i runda slängar två miljoner kronor och kan fjärrstyras.
– Det är väldigt stor skillnad jämfört med att vara ute i en forskningsbåt som kräver massa folk och bränsle och verkligen är en stor expedition. Den här kan göra jobbet rätt mycket själv.
Segeldrönaren som forskarteamet använde under expeditionen i Kanada har efter viss möda transporterats hem till Sverige. Det är fortfarande för tidigt att uttala sig om resultatet, men en sak är Jonas Hentati Sundberg säker på.
– Allt man gör på en sådan här expedition är ju inte glassigt, men det är klart att det är ett drömgig.
Måste man ha en skruv lös för att åka till mitt ute i ingenstans i Kanada bland isbjörnar för att mäta fiskbestånd och kolla fåglar?
– Lite knäpp måste man kanske vara, men det här har varit en av mina toppgrejer i livet att göra.
Levde det upp till förväntningarna?
– Absolut. Det överträffade förväntningarna.