Gick du på skämtet?

Gågatan i Uppsala öppnas för biltrafik, Uppsalaforskare klonar dinosaurie och i Sigtuna anlitas robotar som turistinformatörer. Det var några av försöken att lura upplänningarna på första april.

Uppsala2014-04-01 18:55

I tisdagens tidning kunde vi rapportera att gågatan i Uppsala öppnas för biltrafik samtidigt som p-avgift införs vid alla köpcentrum. Detta för att rädda den trängda cityhandeln. En smått sensationell lokalnyhet förstås – om den varit sann.

Och vissa lät sig luras av årets aprilskämt i UNT. "Blev först heligt förbannad, och började tänka på vart man nu skulle åka och storhandla, Norrtälje kanske? Men när jag sedan läste vidare förstod jag skämtet", skriver en läsare. Ett par hörde av sig och undrade om tidningen hade glömt bort att skämta i år; de kunde inte hitta något påhitt i tidningen.

En annan läsare lät sig inte luras så lätt: "Nix, trodde inte ens ett ögonblick på det eftersom politiker istället vill ha bort bilar från stadskärnan. Men sonen på 16 år tänkte inte på att det var 1 april och han blev sur att bilar skulle få köra på gågatan :)".

Vi på UNT var inte ensamma att dra en vals på första april. Uppsala universitet rapporterade att forskare vid universitetet blir först i världen med att klona en dinosaurie, något som även påstods bidra till att stärka Uppsala som turistmål. "Om allt går som planerat kommer besökare till staden att kunna möta en flock anknäbbsdinosaurier i området kring Uppsala högar lagom till sommaren 2020."

Enligt Radio Uppland hade en forntida gravhög upptäckts i Seminarieparken, och plan- och byggnadsnämndens ordförande Liv Hahne målade upp storstilade planer för en vikingapark i centrala Uppsala. TV4 Uppland berättade att UL tar bort vissa busshållplatser och i stället inför "vinkzoner". "När man ser bussen komma ska man kunna få stopp på bussen och kliva på där man är", förklarade UL:s informationschef Sture Jonsson i inslaget.

Destination Sigtuna avslöjade att man i sommar ska börja använda robotar som turistinformatörer. Men hur skulle robotarna se ut: som tant brun, som en viking eller som en drake? Allmänheten uppmanades att tycka till.

I skörden av aprilskämt från resten av landet noterar vi Sveriges Radio P4 Sjuhärads nyhet att Herrljunga byter namn till Henljunga för att locka fler kvinnor och Västerbottens-Kurirens artikel om att äldre, med inspiration av förskolan, ska vallas i grupp med bogserlina.

Aprilskämt förekommer på många håll i världen. Ursprunget är höljt i dunkel. I Sverige har man lurat varandra på detta datum åtminstone sedan 1600-talet, enligt Nordiska museet, och på 1900-talet kom skämtandet in på tidningssidorna.

Aprilskämt Svensk nylonstrumpa i världsklass

SVT:s sedermera klassiska aprilskämt om att man kunde få färg-tv genom att sätta en nylonstrumpa framför tv-rutan lurade många när det begav sig år 1962. Nu har lurendrejeriet förärats en sjundeplats på den amerikanska nättidningen Huffington Posts lista över världens genom tiderna bästa aprilskämt.

På första plats kommer snabbmatskedjan Taco Bells annons från 1996 om att företaget köpt frihetsklockan i Philadelphia, som ska ha använts vid den amerikanska självständighetsförklaringen 1776 och är en nationalsymbol. Taco Bell påstod sig ha köpt klockan för att minska USA:s statsskuld och samtidigt marknadsföra sig själva. Många amerikaner som lät sig luras blev mäkta upprörda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!