Getosten går åt först på marknaden

Knallar, korv och strumpor. En av Sveriges äldsta marknader, den traditionstunga Distingsmarknad har åter intagit Vaksala torg i Uppsala.

Doften av Othman Halaskuis brända mandlar följer marknadsbesökaren in bland stånden.

Doften av Othman Halaskuis brända mandlar följer marknadsbesökaren in bland stånden.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2010-02-01 13:33
Cirka hundra knallar från hela landet. Korvförsäljning, munkar, strumpor, vantar, hundhårborstar och massa god mat. Distingsmarknad har något för alla och lockar såväl stora som små Uppsalabor.
- Jag kommer varje år och jag går alltid båda dagarna. Vill man ha getost så får man komma första dagen, de sorter jag gillar tar alltid slut, säger Mariana Rydberg från Uppsala som gett sig ut i vinterkylan för att shoppa korvar ost och andra delikatesser.

Den extrema kylan som hållit landet i ett järngrepp hade till marknadens första dag släppt taget och bjöd på några behagliga minusgrader.
- Förra veckan var vi i Örebro då var det både snöstorm och 20 minusgrader, det här lite behagligare, säger Bengt Andersson som säljer korvar.
Distingsmarknad är en av Sveriges absolut äldsta marknader.

Årets upplaga är den 608:e och Jörgen Thorsell som är huvudansvarig för marknaden gläds åt att få föra traditionen vidare.
- Det här är en väl inkörd marknad som många knallar känner till och kommer tillbaka till år efter år. Det är mycket värt att få jobba i en så lång tradition, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!