Ger konsert med 1500-talsluta

KULTUR. Jakob Lindberg, en av världens främsta lutenister, ger en konsert på Skånelaholms slott den 20 juni. Han kommer att spela i ett 1600-talsslott på en luta från slutet av 1500-talet. Men det var slumpen som gjorde att han ger sin enda konsert i ­Sverige i sommar just där och då.

Uppsala2014-02-18 17:05

– Det passar väldigt bra att spela på Skånelaholms slott, det är idealiskt för instrumentet och för musiken, och det var ju så man åtnjöt musiken då, i ett mindre sammanhang, säger Jakob Lindberg i telefon.

Att konserten äger rum på Skånelaholms slott är omständigheternas spel, säger han och berättar att han och hans fru var ute och bilade när en skylt mot Skånelaholms slott dök upp. Trevligt, tyckte de, och svängde av. Vid slottet hade de turen att få en privat visning. Under rund­turen råkade han säga till sin fru att ”tänk, här skulle lutan låta bra”. Guiden förde detta vidare och en dag kom det ett mejl från tillsynsmannen på slottet. Resultatet blir konserten på söndag.
I övrigt befinner han sig utomlands i sommar för konserter i Italien, Tyskland, Schweiz och England.

Hans luta är inte vilket instrument som helst, utan byggdes i slutet av 1500-talet i Augsburg i Tyskland av Sixtus Rauwolf.
– Det är den äldsta lutan i värld­en i spelbart skick som fortfarande har sitt ursprungliga ljudlock, säger han stolt om fyndet som han köpte på auktionsfirman Sotheby’s i London och lät restaurera.
Var prislappen hamnade vill han inte berätta, men den är en av fyra bevarade lutor av den tillverkaren i världen, och den enda som går att spela på. Analyser av årsringarna som gjorts visar att trädet som ljudlocket är byggt av började växa 1418 och kapades 1560, berättar han. Ytbehandlingen som användes då gör att träet i den tidens instrument fortsätter att utvecklas till skillnad mot dagens lacker som stänger inne träet.
– Den låter helt fantastiskt, säger han och jämför instrument från den tiden med riktigt fina viner som bara blir bättre med åren.
Men lutan måste behandlas varsamt, och har alltid en egen biljett om han tar med den på flyg­et. I fodralet finns en fuktmätare och sjunker den relativa fuktigheten i konsertsalarna under 30 procent är det fara å färde, säger han.
– Då får jag ta till olika metoder för att få upp fuktigheten.

En luta har upp till 28 strängar. Innan pianot uppfanns mot slutet av 1700-talet var det lutan som var soloinstrumentet framför andra, och det finns en mängd musik skriven för instrumentet.
– Man kan ägna sitt liv åt den rika repertoaren som finns skriven för luta, säger han.
På Skånelaholms slott kommer han att bjuda på ett program med musik från 1600-talet. Den mest kände kompositören heter John Dowland, men det blir också verk av Henry Purcell och svensk folkmusik i egna arrangemang.
Det är första gången som det blir ett rent musikprogram på slottet, men tillsynsmannen Johan Åkerlund hoppas på stor publik så att Kungliga Vitterhetsakademien, som äger slottet kan fortsätta med konserter i försommartid.

Jakob Lindberg

Musikalisk förebild: Cembalisten Gustav Leonhard
Utbildning och karriär: Fick sina första lektioner i gitarr som 14- åring och i lutspel som 17-åring. Studierna fortsatte vid Royal College of Music i London, där han nu också är verksam som lärare i lutspel. Jakob Lindberg har gjort ett stort antal soloinspelningar för bland annat det svenska skivbolaget BIS. Han samarbetar också med artister och ensembler som den engelska barocksångerskan Emma Kirkby och The English Baroque Soloists.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om