"Ger ett spretigt intryck"

Äldrepolitiken har stått i fokus för Ebba Busch Thors karriär som kommunalråd. Men vem skulle hon bli som partiledare? Det undrar kommunalrådet Caroline Andersson (S) som tycker att KD:s partiledarkandidat ger ett spretigt intryck.

Caroline Andersson (S).

Caroline Andersson (S).

Foto: Q Image AB

Uppsala2015-03-03 07:07

Caroline Andersson (S) var vice ordförande i äldrenämnden under alliansperioden då Ebba Busch Thor satt som nämndordförande. Hon tycker att Ebba Busch Thors styrka är att hon är kommunikativ och bedrivit ett målmedvetet arbete kring äldrefrågorna.

– Men ibland har jag undrat vem hon är. Är hon den empatiska drivande politikern eller taktikern som vill komma någonstans för sin egen skull?

Caroline Andersson säger att hon har respekt för Ebba Busch Thor som politiker, men att hon egentligen inte varit kontroversiell eller utmanande i den kommunpolitik hon drivit.

– På nationell nivå däremot har hon kommit med konstiga förslag om skoluniformer och skrivit en debattartikel där hon avfärdade problemet med relativ fattigdom. För mig som socialdemokrat skulle det vara svårt att gå ut med så märkliga åsikter. Jag undrar om det är taktik för att få ett nationellt genomslag eller om det bottnar i henne som person, att hon vänder på sin profil för att passa tycke och smak.

Gustaf von Essen var kommunalråd för Kristdemokraterna fram till 2010. Ebba Busch Thor var politisk sekreterare och blev ersättare i äldrenämnden.

– Det var ett bra sätt för henne att komma in i det politiska arbetet.

Att det blev just äldrefrågor kan det finnas flera orsaker till. Jonas Segersam (KD), ledamot i Uppsalas kommunstyrelse, säger att det bottnade i att hon hade ett personligt engagemang för sin mormor. Gunnar Hedberg (M), kommunalråd fram till 2012, menar att det generellt handlar om att lägga pussel mellan allianspartierna.

– När man lägger ett pussel så gäller det att var och en i förhållande till sitt partis intresse får en bra bit att jobba med.

Gunnar Hedberg lyfter fram Ebba Busch Thor som en förkämpe för valfrihet i äldrevården. När UNT frågar om andra ämnen säger Gunnar Hedberg att hon drivit på "för en positiv utveckling för Uppsala" och att "skattepengar används på ett ansvarsfullt sätt".

Hon blev kommunalråd 2010 och ersatte Gustaf von Essen som ordförande i äldrenämnden. Sedan dess har hon invigt äldreboenden, drivit frågor om motion på recept, lagen om valfrihetssystem och varit med om att porta vårdbolag som misskött sig. På nationell nivå har hon talat om nollvision för aborter och uttryckt stöd för samvetsfrihet för vårdanställda. Hon tycker att homosexuella och ensamstående ska ha rätt att adoptera barn, vilket mött intern kritik i partiet.

Tomas Odin, numera omsorgsdirektör för omsorgsförvaltningen i Uppsala kommun, har jobbat nära Ebba Busch Thor och äldrenämnden. Han aktar sig för att recensera politiken, men anser att hon påverkat mycket inom de frågor som rör äldreomsorgen.

– Hon drev på införandet av rätten för äldre att välja äldreboende och lagen om valfrihetssystem. Som nämndordförande var hon tydlig och ville att människor skulle göra ett bra jobb. Hon var påläst och respektfull. Nu hade hon turen att jobba med Caroline Andersson. De hade förvisso olika ideologier men skapade ett väldigt bra klimat i nämnden.

Vid valupptakten i höstas var det få äldrefrågor i Kristdemokraternas lokala valmanifest. Trots att Ebba Busch Thor suttit fyra år som ordförande i äldrenämnden var det fokus på familjepolitik.

– Man måste välja ett huvudbudskap, säger Jonas Segersam (KD).

Så vad är hennes huvudbudskap nu?

– Det är väldigt tydligt, att politiker måste dra sig tillbaka för att människor ska få fatta egna beslut i den utsträckning som de kan, till exempel inom barnomsorgen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!