Genvarianter påverkar diabetesrisken
Ett internationellt forskningskonsortium, med fler forskare vid Uppsala universitet, har upptäckt flera genvarianter som har betydelse för sockerhalten i blodet och risken för den vanligaste formen av sockersjuka, typ 2-diabetes.
- Våra resultat visar att ett stort antal genvarianter kan bidra till uppkomsten av typ 2-diabetes, samtidigt som var och en av dem i sig har en ganska liten effekt, säger Björn Zethelius, docent i medicin vid Uppsala universitet.
Forskarrapporterna bygger på genetiska analyser av prover från mer än 100 000 kvinnor och män, varav drygt 2 000 från Uppsala. Alla har även fått sina blodsockernivåer uppmätta efter en natts fasta och många även testats för hur snabbt och effektivt kroppen tar hand om en standarddos sockerlösning.
Personer med typ 2-diabetes har förhöjda blodsockerhalter och nedsatt förmåga att hantera socker som tillförs kroppen från födan.
I analyserna påvisar forskarna samband mellan ett stort antal variationer i olika gener och förhöjda blodsockernivåer och diabetes. Ett tiotal av genvarianterna är nyupptäckta.
- Forskningen bör nu gå vidare och i cell- och djurstudier närmare undersöka hur just dessa gener fungerar. Troligvtvis har flera av dem betydelse för de så kallade betacellernas förmåga att släppa ut insulin, säger Björn Zethelius.
De nya fynden har ingen omedelbar betydelse för världens mer än 200 miljoner människor med typ 2-diabetes.
- På sikt kan de dock förhoppningsvis leda till kunskaper som kan utnyttjas för diagnostik eller terapeutiskt, till exempel för att utveckla nya läkemedel, säger Björn Zethelius.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!