Genvarianter ökar risk för lungcancer

Tre internationella forskargrupper har oberoende av varandra upptäckt att ett par genetiska varianter är betydligt vanligare hos patienter med lungcancer än hos befolkningen i stort. Exakt hur dessa riskgener ökar risken för denna rökarcancer är dock oklart.

Rökare löper flerdubbelt högre risk att insjukna i lungcancer än personer som inte röker.

Rökare löper flerdubbelt högre risk att insjukna i lungcancer än personer som inte röker.

Foto: Scanpix

Uppsala2008-04-03 12:46
Det framgår av tre oberoende studier som publiceras i de senaste numren av de välrenommerade vetenskapstidskrifterna Nature och Nature Genetics.
- Oväntade, spännande och oerhört intressanta upptäckter. De kan bli utgångspunkt för forskning som ger helt nya kunskaper om de molekylära mekanismerna bakom lungcancer, säger professor Bengt Westermark, cancerforskare vid Rudbecklaboratoriet i Uppsala och ordförande i Cancerfondens forskningsnämnd.

De tre forskargrupperna har med avancerade molekylärgenetiska metoder undersökt arvsmassan hos patienter med lungcancer hos friska personer. Kartläggningen visar att ett par genetiska förändringar i enstaka DNA-bokstäver var betydligt vanligare hos patienter än hos friska.
Både förändringarna finns i ett område av kromosom 15 som innehåller gener som styr produktionen av "mottagarstationer", receptorer, på cellerna som signalämnet acetylkolin, men också nikotin binder till när det utövar sin verkan i hjärnan och andra delar av kroppen.
Enligt en av forskargrupperna, knuten till det isländska företaget de Code genetics, tycks de båda genvarianterna öka risken för lungcancer genom att öka rökares nikotinberoende och därmed också driva på deras cigarrettkonsumtion.

Att lungcancer framför allt drabbar rökare och att risken för denna svåra cancerform ökar med ju fler cigarretter som röks är känt sedan länge.
De båda andra forskargrupperna fann däremot inget samband mellan å ena sidan de båda genvarianterna, å andra sidan nikotinberoende och ökad cigarrettkonsumtion.
- Att vissa varianter av nikotinreceptorer skulle kunna vara direkt inblandade i uppkomsten eller utvecklingen av lungcancer är ett helt nytt forskningsspår som måste undersökas närmare, säger Bengt Westermark.

Samtidigt betonar såväl han som de tre forskargrupperna att de nya upptäckterna av att det kan finnas genetiska komponenter med betydelse för uppkomsten av lungcancer inte förändrar bilden av tobaksrökning som den i särklass viktigaste boven bakom denna cancerform.
- Även rökare som saknar dessa båda genvarianter löper flerdubbelt högre risk att insjukna i lungcancer än personer som inte röker, säger Bengt Westermark.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!