Genombrott dröjer i cancerbekämpningen

Med anledning av Världscancerdagen föreläser Bengt Westermark, professor i tumörbiologi vid Uppsala universitet i domkyrkan på torsdagskvällen. Han saknar fortfarande ett genombrott för att i framtiden kunna behandla alla cancerfall framgångsrikt.

Foto:

Uppsala2010-02-03 15:24
- Förebyggande åtgärder är viktiga, men långt ifrån tillräckliga, säger han.

Vilka är de viktigaste förebyggande åtgärderna?
- Att sluta röka, undvika att bli fet, dricka mindre alkohol, motionera mer och sola med måtta. Om alla följer dessa råd kan cancerfallen sjunka med uppemot 30 procent.

Hur är prognosen för dem som insjuknar i cancer?
- Prognosen skiljer sig mellan olika cancerformer, men är i allmänhet bättre i dag än någonsin tidigare. Dödligheten i cancer sjunker långsamt i alla åldersgrupper.

När kommer nästa stora genombrott i cancerbehandlingen?
- Det är omöjligt att förutse. Vi har haft jättestora genombrott i behandlingen av testikelcancer och vissa former av blodcancer. Även om de riktigt stora genombrotten dröjer för vanliga cancerformer som tarm-, bröst- och lungcancer sker framsteg även där.

Varför är det så svårt att utveckla effektiva behandlingar?
- Cancerceller är ofta extremt anpassningsbara och utvecklar lätt resistens mot cellgifter och strålning. När det gäller hjärntumörer, som jag själv forskar kring, är ett ytterligare problem hur man ska få läkemedlen att komma igenom den skyddande blod-hjärnbarriären.

Varför föreläser du i domkyrkan?
- Cancerfonden och Svenska kyrkan har inlett ett samarbete för att uppmärksamma cancerfrågan och domkyrkan är en väldigt bra lokal.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!