Genetisk test ger rätt dos medicin
Ett genetiskt test kan förutsäga vilken dos den enskilde patienten behöver av det blodförtunnande läkemedlet Waran, visar en ny forskningsstudie.
- Våra resultat talar för att genetisk testning kommer att göra det lättare att snabbt ställa in den enskilde patienten på en effektiv och säker dos av Waran, säger Mia Wadelius, överläkare vid Akademiska sjukhusets avdelning för klinisk farmakologi och huvudansvarig för den svenska delen av studien.
Waran, som ges för att förebygga uppkomsten av blodproppar, är ett av världens mest använda läkemedel. Enbart i Sverige behandlas cirka 100 000 personer med Waran.
Men behandlingen kan vara knepig eftersom patienter behöver mycket olika doser av Waran för att uppnå bästa möjliga skydd mot blodpropp. En dos som är precis lagom för en patient kan vara farligt hög för en annan och helt otillräckligt för en tredje.
- Innan man hittar rätt dos för en enskild patient balanserar man därför mellan risk för blodpropp och blödning, säger Mia Wadelius.
Vanligtvis brukar det ta minst ett par veckor att pröva sig fram till den dos som den enskilde patienten ska fortsätta ta för att minska risken för till exempel hjärt- eller hjärninfarkt.
I den nya studien har ett tjugotal forskargrupper i fyra världsdelar samlat in och bearbetat data från 5 700 personer, varav cirka 200 i Uppsala, som behandlats med Waran.
Beräkningsmetoden utvecklades av statistikern Niclas Eriksson vid Uppsala kliniska forskningscentrum, UCR.
- Analysen visade att ärftlig variation i generna för ett par enzymer kan förutsäga vilken dos patienterna kommer att landa på. Allra bäst förutsågs vilka som behövde låga eller höga doser av Waran, säger Niclas Eriksson.
Det är framför allt dessa patienter som riskerar att drabbas av blödningar respektive otillräckligt skydd mot blodpropp om behandlingen påbörjas med en standarddos av Waran.
Utifrån de nya rönen startar i år två stora studier i USA respektive Europa för att undersöka om skräddarsydd behandling utifrån genetisk information ökar säkerheten för patienter som ställs in på behandling med Waran.
Mia Wadelius leder den svenska delen av del europeiska studien, som kommer att omfatta 3 000 patienter, varav omkring 300 vid Waranmottagningar i Uppsala och Skåne.
- Eftersom föda och andra mediciner påverkar effekten av Waran kommer dock även patienter som får skräddarsydd dos att behöva följas upp med regelbundna test av blodets förmåga att levra sig, framhåller Mia Wadelius.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!