Det är sent på eftermiddagen när UNT Skolväljaren besöker Katedralskolan för att få följa med på ett möte med den nystartade elevföreningen VUG (Vänner utan gränser). Föreningen håller till i en vindslokal på skolan, som har varit hem för skolans historiska elevförening Artis Amici sedan 50-talet. Här råder en mysig stämning. Väggarna pryds av gamla affischer som tidigare årgångar av elevföreningar tillverkat och överallt finns kultur representerat i form av bland annat skoltidningen, böcker och konst. Fika är framdukat och det småpratas från olika håll runt ett bord med tända ljus.
Josefine Hjortberg är ordförande i Artis Amici och är även delaktig i VUG. Hon berättar att elevföreningarna är väldigt synliga på skolan. Ofta sitter de vid glasentrén i skolan och försöker värva medlemmar. I början av varje termin brukar föreningarna presentera sig på olika sätt: det kan vara allt från dans, idrott och kulturarrangemang till pluggkvällar som erbjuds.
– Artis Amici har funnits jättelänge och har alltid varit aktiva med regelbundna möten. Vissa andra föreningar kommer och går i sin aktivitet. Det är helt enkelt upp till oss elever att driva det och det blir vad vi gör det till.
Elevföreningarna får stöd från skolan att göra aktiviteter. Vissa föreningar, som skoltidningen, har också en medlemsavgift för att den ska kunna hålla igång sin verksamhet.
Den som tog initiativ till att starta VUG var Lisa Gebauer. Hon började fundera redan under sommaren när hon hade fått reda på att skolan skulle ta emot elever som var flyktingar. Idén med föreningen är att skapa ett sammanhang där elever och de nya flyktingeleverna kan umgås, lära känna varandra och förstå varandras bakgrunder och kultur.
– Jag kontaktade rektorn redan på första dagen i skolan för att se om det var en genomförbar idé. Hon tyckte det och sedan skickade jag in ett dokument med stadgarna och nu är vi här.
Hennes förhoppningen med VUG är att andra skolor också ska inspireras av initiativ för att skapa en bättre miljö och relation mellan flyktingeleverna och skolan.
Benjoumin Moori är en av eleverna som kommit hit som flykting. Han berättar att elevföreningen är väldigt viktig i ett lärande syfte. Han menar att alla som deltar kan sätta egna mål med hur gruppen fungerar för dem, men att det i grunden är viktigt att träffa andra svenskar.
– När jag först kom hit träffade jag inga svenskar alls. Här kan vi utbyta tankar och lära oss av varandra. Sedan är det här bra då vi håller på att lära oss ett nytt språk, det är viktigt för jag vill gärna gå på universitet och hjälpa andra, säger Benjoumin Moori.