Gemensamma rutiner mot skolvåldet

Oroligheter på senare tid vid skolor i Uppsalaområdet har skapat osäkerhet bland skolledare om hur de ska agera mot våldsamma elever. Nu ska skolorna få gemensamma rutiner.

Roger Käck

Roger Käck

Foto:

Uppsala2007-12-01 00:01
Knivdådet mot en rektor i Stockholmstrakten har satt fokus på situationen i landets skolor. Både vad gäller tryggheten för personal och elever.
I Uppsala har en rad betydligt mindre allvarliga incidenter inträffat. Men situationen har ändå skapat oro.

En särskild projektgrupp bestående av socialtjänsten, polisen, skolledare och åklagare ska nu under de närmaste månaderna diskutera hur man ska agera när misshandel uppstår. Det berättar Roger Käck på Uppsalapolisen. Hur ska händelser anmälas och vad ska skolan själv lösa? Det är ett par av de frågor som ska klargöras.
- Skolan har känt det behovet. Skolornas agerande kan se så olika ut från fall till fall. Det behövs gemensamma och enhetliga bedömningar, säger Roger Käck som är undersökningsledare för Uppsalapolisens ungdomsenhet.
Bakgrunden är bland annat misshandeln på Tunabergsskolan i början av november då en 13-åring misshandlades med slag och sparkar av två äldre pojkar. Som UNT tidigare berättat har antalet anmälningar om våld bland yngre gått upp. Inte på tio år har så många unga i Uppsala län varit misstänkta för misshandel, enligt siffror som Uppsalapolisen sammanställt.
- Min känsla är att det sedan skolstarten har varit oroligt på skolorna med hot och misshandel, säger Roger Käck.

Vinterns samtal i projektgruppen ska avslutas med ett stormöte för alla rektorer inom grundskola och gymnasium, berättar han. Mötet som ska äga rum till våren ska innehålla riktlinjer för vilka rutiner som ska gälla vid till exempel en polisanmälan.
Leif Ericsson, rektor på Gränbyskolan, tycker att initiativet till gemensamma riktlinjer är bra:
- Det är jätteviktigt att hjälpa elever så fort det hänt något. Det är inte bara en fråga om våld som uppstår i skolan utan även i hemmet.
Vid allvarliga incidenter brukar skolan kontakta socialtjänsten för att rådgöra om hur man ska gå vidare med berörda elever.

Även Inger Söderberg, rektor på Ekebygymnasiet, välkomnar initiativet.
- Det är bra att ha en handlingsplan i ryggen. Det kan vara hur lugnt som helst på skolan och så plötsligt dyker det upp ett litet gäng och hela havet stormar.
Bengt Larsson, biträdande rektor på Tunabergsskolan, tycker att det är bra med allmänna riktlinjer som alla på skolan kan ha användning av. Men han poängterar att varje skola måste göra avvägningar från fall till fall.
- En rutinerad domare i en fotbollsmatch löser konflikter på ett smidigt sätt medan andra sliter upp det gula och röda kortet. Det gäller att ha fingertoppskänsla och veta hur man ska agera mot vissa personer, säger han.

Polisens grundinställning är att brott som begås av elever på skolan ska polisanmälas och att polisen därefter får göra en bedömning av om händelsen ska utredas vidare. Men Roger Käck tycker att det kan finnas undantag när gärningen begåtts av en tioåring eller yngre.
- Vi har ibland fått in anmälningar mot fem- och sexåringar.
I anmälda ärenden där offret är under 18 år och har utsatts för misshandel, olaga hot, eller ofredande ska en utredning ske inom tre månader. När gärningsmannen är under 18 år ska brottet utredas inom sex veckor. Enligt Roger Käck klarar polisen av att hålla tidsgränserna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!