Gatulangningsgruppen i Uppsala framgångsrik

Den som säljer eller använder narkotika i Uppsala län ska ha det besvärligt, med polis och andra myndigheter hack i häl. Det är ett av recepten för Uppsalapolisens arbete mot droger, som enligt Rikspolisstyrelsen är särskilt framgångsrikt.

Cecilia Sandborg och Magnus Hänström.

Cecilia Sandborg och Magnus Hänström.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2009-01-09 10:06
Nära och fungerande samarbete med andra myndigheter och tydligt fokus mot narkotika inom alla polisens verksamheter. Det är två viktiga förklaringar till framgångarna, enligt Uppsalapolisens experter på området.
Som UNT rapporterat tidigare lyfts Uppsala fram som gott exempel när Rikspolisstyrelsen (RPS) nu redovisar förra årets verksamhet till regeringen. Andelen avslöjade narkotikabrott i länet har växt under hela 2000-talet (se statistik här intill).
- Vi har bra samarbete med socialtjänst, skola och andra myndigheter, gemensamma utbildningar och en uppföljning av vårdlagarna för missbrukare som gör att alla drar åt samma håll. Vi gör det jobbigt för den som sysslar med narkotika i Uppsala län, säger Kenneth Olsson, samordnare av Uppsalapolisens narkotikaarbete.

RPS pekar bland annat på polisens organisation av arbetet mot narkotikan som en framgångsfaktor. I Uppsala finns kontaktpersoner med inriktning mot narkotikabrott i varje turlag och enhet. Det gör, enligt Kenneth Olsson, att uppmärksamheten på langare och missbrukare blir ett naturlig inslag även för ordningspoliser som patrullerar i stadsdelarna eller för trafikpoliser som genomför sina kontroller.
Cecilia Sandberg är gruppchef inom Uppsalapolisens gatulangningsenhet (GLE), som särskilt arbetar för att avslöja hantering av narkotika nära missbrukarledet i hela länet. Hon pekar på vikten av att inte bara gripa missbrukare utan också få dem att genomgå vård.
- Vi tar upp den frågan när vi träffar på missbrukare. Första gången någon grips är man kanske inte så intresserad, men längre fram är det ganska många som vill ha vård, berättar hon.

Polisen arbetar också aktivt med att anmäla missbrukare, som anses vara i behov av vård, till ansvariga myndigheter.
Magnus Hänström är chef för gatulangningsenheten. Han ser ett starkt personligt engagemang bland de anställda som ännu en förklaring till framgångarna.
- Alla som väljer att arbeta här är intresserade och vill jobba just mot narkotikan, säger han. Vi har försökt se till att jobbet ska gå att förena med vanligt familjeliv, trots att det ofta är känslomässigt slitsamt, kräver övertid, kvällsjobb och telefonsamtal i hemmet.

Prioritering av narkotikabekämpning och en allmänt restriktiv syn på droger från Uppsalapolisens ledning lyfts också fram som skäl till att allt fler brott avslöjas. Den trio som UNT talat med anser, inte oväntat, att det är ett klokt val att ställa narkotikaarbetet i fokus. Drogmissbruk för med sig en lång rad följdbrott - inbrott, rån, misshandel - som då också kan stoppas:
- Narkotikan har en turboeffekt för all annan brottslighet, säger Kenneth Olsson. Varje person som vi hindrar från att syssla med droger innebär ofta att vi sparar in mängder av andra brott.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om