Gatubelysning tänds senare för att spara energi

Har du märkt att det är mörkare på din gata? Uppsala kommun har länge dämpat gatubelysningen nattetid i staden men nu tänds den även senare och släcks tidigare.

Peter Nilsson, enhetschef Gata, berättar att flera kommuner nu gör som Uppsala kommun och dämpar belysningen nattetid.

Peter Nilsson, enhetschef Gata, berättar att flera kommuner nu gör som Uppsala kommun och dämpar belysningen nattetid.

Foto: Adam Wrafter

Uppsala2022-11-30 12:03

Mellan november och mars kommer gatubelysningen i Uppsala dämpas. Stadsbyggnadsförvaltningen har redan bytt ut ca 52 procent av kommunens 40 000 ljuspunkter till LED-lampor sedan 2012 för att spara energi och i princip alla nya lampor är programmerade för att dämpas nattetid.

Enligt Peter Nilsson, enhetschef på Gata i Uppsala kommun, så innebär det att lamporna lyser med 70 procents styrka mellan 21:00–00:00 och 04:00–06:00 samt med 50 procent mellan 00:00 och 04:00.

undefined
Peter Nilsson, enhetschef Gata, berättar att flera kommuner nu gör som Uppsala kommun och dämpar belysningen nattetid.

– Vi har märkt att andra kommuner börjar göra det här nu men vi har försökt energioptimera länge. Nu pratat vi om elbrist, men tidigare har det varit en ekonomisk fråga. Man sparar mycket energi på att dimra när det inte är mycket folk ute. Men man får inte dämpa för mycket – folk ska kunna hitta hem och det ska inte bli otryggt.

Något som däremot är nytt sedan ett beslut från Gatu- och samhällsmiljönämnden 23 november, är att lamporna kommer att tändas och släckas en kvart senare och tidigare. UNT har fått in reaktioner från läsare som upplever att det nu är för mörkt.

undefined
Enligt Peter Nilsson, enhetschef Gata på Uppsala kommun, så spar man med nattdimring ca 32% per LED armatur.

Folk har reagerat på att det är för svagt, vad tänker du om det? Hur svagt är okej?

– I dialog med kommunens nya elkansli och Trygg- och säkerhetsavdelningen har vi tagit fram olika förslag. I början vill vi prova enklare saker som ändå sparar el men inte äventyrar för medborgare. Man kan ju också välja att stänga av hela sträckor men då kan det bli otryggt och det vill vi inte göra nu.

Om ni får in rapporter på att folk tycker att det är för svagt, kommer ni ta tillbaka helljus?

– Nu handlar det om en kvarts förändring när man tänder och släcker; vi tror inte att påverkan blir så stor. Men vi får se hur medborgarna hör av sig.

Enligt honom är det vanligt att medborgare hör av sig i just belysnings- och trygghetsfrågor.

– Nu tänker vi att vi provar. Eftersom lamporna styrs med sensorer så blir det lite variationer och det kan vara 10 eller 20 minuter på vissa ställen. Så medborgarna kan höra av sig om det är för mörkt, det kan hända att man kan behöva justera för att det ska bli en bra effekt. Men nu har nämnden beslutat det här så vi kommer inte ändra oss; då krävs ett nytt beslut.

De beräknar att spara cirka 584 000kWh på ett år med 15 minutersförändringen.

– Kostnad för elbesparingen är inte det primära utan det handlar om att det är elbrist, men det rör sig om cirka 379 000 kronor.

undefined
Enligt Peter Nilsson så styrs all Uppsala belysning från en sensor i Sunnersta. De räknar med att eventuellt behöva justera tiderna något då det blir lite variationer i olika delar av staden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!